Επικαιρότητα

«Παράθυρο ευκαιρίας» για δημοτικό κολυμβητήριο

Off

Αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων σε θεωρητική πάντα προσέγγιση, όμως ουδέποτε η προοπτική κατασκευής και λειτουργίας ενός δεύτερου κολυμβητηρίου στο λεκανοπέδιο, που θα αποτελεί δημόσια ή δημοτική περιουσία, έφτασε στο τελικό στάδιο.

Αυτό επιχειρεί να κάνει όμως στην παρούσα χρονική συγκυρία ο δήμος Ζίτσας, με αφορμή και την αναστολή λειτουργίας του κολυμβητηρίου του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα, λόγω των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν. 

Η εξέλιξη αυτή, όσο θετική κι αν είναι, με την έννοια πως σε βάθος χρόνου θα αποδώσει τεράστια εξοικονόμηση πόρων στη λειτουργία της πλέον ενεργοβόρας αθλητικής υποδομής στην Ήπειρο, αναπόφευκτα δημιουργεί ήδη πολλά προβλήματα για τους εκατοντάδες αθλητές του υγρού στίβου και τις οικογένειές τους, τα αθλητικά σωματεία κολύμβησης και υδατοσφαίρισης και τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις.

Έτσι, δημιουργείται αφενός μία τεράστια ανάγκη σε αθλητικό επίπεδο, για την κάλυψη των απαιτήσεων των αθλητών και των σωματείων, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ενώ αφετέρου κανείς δεν είναι βέβαιος για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες και πότε το κολυμβητήριο θα παραδοθεί ξανά προς χρήση. 

Στην ανάγκη αυτή υπακούει το έντονο – και αρκετά προχωρημένο κατά πληροφορίες – ενδιαφέρον του δήμου Ζίτσας που με επιστολή του δημάρχου Μιχ. Πλιάκου προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκη ζητά την εξέταση της εξασφάλισης χρηματοδότησης ύψους 350.000 ευρώ τουλάχιστον, ώστε ο δήμος Ζίτσας να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου στα διοικητικά του όρια. 

Ο δήμος Ζίτσας έχει στο στάδιο της προμελέτης την κατασκευή δημοτικού κολυμβητηρίου σε δημοτική έκταση της ΤΚ Ελεούσας, η οποία είναι χαρακτηρισμένος χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης δεν κρίνεται απαγορευτικό. 

Επίσης, στα βασικά πλεονεκτήματα της πρότασης είναι και το ότι πρόκειται για μία μεταλλική κατασκευή, για ένα κολυμβητήριο με πισίνα μήκους 25 μέτρων, που δεν απαιτεί δαπανηρές επιπλέον κατασκευές και ο χρόνος αποπεράτωσής του, μπορεί να είναι εξαιρετικά σύντομος.

 

Συμπληρωματική λειτουργία

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος είναι απαραίτητο για το λεκανοπέδιο, να προχωρήσει η κατασκευή ενός δεύτερου κλειστού κολυμβητηρίου, με δημόσια μορφή, που θα λειτουργεί είτε συμπληρωματικά με το υπάρχον του ΠΕΑΚΙ είτε θα καλύπτει τυχόν κενά όπως τη δεδομένη χρονική στιγμή που αναστέλλει την λειτουργία του.

«Η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στον Δήμο Ζίτσας κρίνεται κατά την άποψή μας αναγκαία, τόσο για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων αθλητών – μελών των κολυμβητικών σωματείων όσο και των μεμονωμένων κολυμβητών του λεκανοπεδίου, καθώς και της νεολαίας του Δήμου μας, που σήμερα με τις υπάρχουσες υποδομές δεν καλύπτονται πλήρως. Επίσης, εκτιμούμε πως θα λύσει τη μεγάλη έλλειψη δημόσιου χώρου για την εξοικείωση των παιδιών με τα αθλήματα του υγρού στίβου και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στα σωματεία να δουλέψουν με τους αθλητές τους πολύ πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά», σημειώνεται στην επιστολή.

Ακόμη, τονίζεται πως το εν λόγω έργο σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές (σύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και 5Χ5) και με το υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο, θα δημιουργήσει ένα πολυδιάστατο μοντέλο αθλητικής δραστηριότητας, το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη του μαζικού αλλά και του αγωνιστικού αθλητισμού.

 

Κοινοποίηση σε βουλευτές 

και περιφερειάρχη

Η επιστολή του δημάρχου Ζίτσας κ. Πλιάκου, με ημερομηνία 15/09/2021, κοινοποιείται παράλληλα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κων. Τασούλα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, τους βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, Μαρ. Κεφάλα και Μερ. Τζούφη και στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου