Επικαιρότητα

Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των γυναικοκτονιών

Off

Η γυναικοκτονία ήταν το κεντρικό θέμα της ανοιχτής πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στα Γιάννενα, η ΝΕ Ιωαννίνων  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε μία συζήτηση για την έξαρση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται ως «ανύπαρκτο» έγκλημα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους ομιλητές της. 

Τα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και όχι μόνο, που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, τα κενά στο νομικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, αλλά και οι διάφορες παράμετροι που καθορίζονται από τη στάση και τις επιλογές και της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών της Πολιτείας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών.

Οι κεντρικές ομιλίες έγιναν από την Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΖΑ, την Μερόπη Τζούφη, βουλευτή Ιωαννίνων και αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας, την δημοσιογράφο Όλγα Στέφου, τη Λίλα Σουλελέ, δικηγόρο και υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και την Γεωργία Χήτου, υπεύθυνη του τομέα Φεμινιστικής Πολιτικής της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα κροκοδείλια δάκρυα δεν αρκούν και πως το σημείο καμπής για την οργανωμένη απάντηση της Πολιτείας απέναντι στο φαινόμενο που παρουσιάζει έξαρση είναι η απόδοση ευθυνών. Παράλληλα, άσκησε και πολιτική κριτική στην κυβέρνηση, με την επισήμανση, πως με δική της ευθύνη η κυβέρνηση ενισχύει το αίσθημα της ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Η Μερ. Τζούφη από την πλευρά της, είπε πως είναι και επείγον και απόλυτα ώριμο το αίτημα ώστε η γυναικοκτονία να αναγνωριστεί επίσημα από την Πολιτεία ως νέο αδίκημα του Ποινικού Κώδικα.

Η Όλγα Στέφου έκανε μία αναλυτική αναφορά της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα βιασμού ή κάθε βίαιης συμπεριφοράς σε βάρος της, ώστε να καταγγείλει το γεγονός και τον δράστη στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σάββας Δημητριάδης, λέγοντας πως είναι σημαντικό να επανέλθει στο προσκήνιο η ανάγκη αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού ζητήματος 

«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ως κοινωνία, ως πολιτεία και ως πολίτες για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη φρίκη. Δε φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε, πρέπει να δράσουμε γρήγορα και συντονισμένα. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ότι πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονες πολιτικές για την πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Πρώτα από όλα όμως υπάρχει η ανάγκη να αναγνωρίσουμε όλοι και όλες και προπάντων η Πολιτεία, την αμείλικτη πραγματικότητα των γυναικοκτονιών και των αιτίων τους γιατί η μη αναγνώρισή τους, ιδιαίτερα από την Πολιτεία, συνιστά αιτία διαιώνισης των φαινομένων έμφυλης βίας». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου