Επικαιρότητα

Προχωρά η Ενεργειακή Κοινότητα Ιωαννίνων

Off

Η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων στην Ενεργειακή Κοινότητα Ιωαννίνων προκειμένου να προχωρήσουν και να ωριμάσουν οι τεχνικές μελέτες εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων την Τρίτη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος έγινε η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, του ευρωπαϊκού προγράμματος  «Local4Green» που αποσκοπεί στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενώ υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Ενεργειακής Κοινότητας.

Τα θέματα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που κατέθεσαν την έκθεση παρακολούθησης στην ηλεκτρονική φόρμα του Συμφώνου των Δημάρχων.

«Έχουμε βάλει τον Δήμο σε τροχιά υλοποίησης του ενεργειακού σχεδίου και έχουμε ήδη σε εξέλιξη έργα που σχετίζονται  άμεσα με το σχέδιο ενέργειας.  Αναμένουμε επίσης εγκρίσεις κι άλλων έργων με ενεργειακό πρόσημο. Παρακολουθούμε και στο άμεσο μέλλον θα επανέλθουμε με τροποποιήσεις του σχεδίου ώστε να το προσαρμόσουμε στη νέα πραγματικότητα  των Ιωαννίνων.  Έχουμε ήδη συστήσει το εργαλείο υποστήριξης του Δήμου που λέγεται Ενεργειακή Κοινότητα. Στόχος μας  είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και η  ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Δήμου στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε ο κ. Βλέτσας.

Οι δημοτικές εκτάσεις και τα ακίνητα που παραχωρούνται για να προχωρήσουν οι επόμενες φάσεις της Ενεργειακής Κοινότητας βρίσκονται στις περιοχές της Αμπελιάς, της Καστρίτσας, της Μπάφρας και της Πεδινής.

Για όλες τις εκτάσεις που επιλέχθηκαν προηγήθηκε διερεύνηση από τον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ, της εγγύτητας και της δυνατότητας σύνδεσης με το δίκτυο ΜΤ, της απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος και του τελικού κόστους σύνδεσης του έργου στο δίκτυο.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει καταρχήν την σύνταξη έξι ενεργειακών φακέλων για αντίστοιχες εκτάσεις και πάρκα, ενός μεγαβάτ το καθένα. Επίσης περιλαμβάνει την σύνταξη φακέλων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Πεδινής και του πρώην Δημαρχείου Παμβώτιδας.

«Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται η συνεργασία όλων για να τον διανύσουμε. Όμως προχωράμε σταδιακά στην ενεργειακή μετάβαση του Δήμου Ιωαννιτών» κατέληξε ο κ. Βλέτσας.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ