Πολιτισμός

Στο επίκεντρο η ανάδειξη των ελασμάτων από το Μαντείο της Δωδώνης

Off

Στο επίκεντρο ξανά η ανάδειξη των μολύβδινων χρηστηρίων πινακίων (ελασμάτων) από το Ιερό και το Μαντείο του Δία και της Διώνης στη Δωδώνη, και η ένταξή τους στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου» της Unesco.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με την κατάθεση της σχετικής αίτησης υποψηφιότητας. 

Μετά από συνεργασία που είχε το τελευταίο διάστημα με τη προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης της αρμόδιας Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco για την εξέταση του φακέλου, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης απευθύνθηκε με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να υποστηρίξει το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. 

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Δήμαρχο Δωδώνης, τη Δευτέρα, η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί από κοντά το θέμα, η πρόταση υποψηφιότητας ωριμάζει και θα κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, άρτια, έγκαιρα και πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία, στην Εθνική Επιτροπή της Unesco, για την προώθηση της υποψηφιότητας στον διεθνή οργανισμό που έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης. 

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης τονίζει: «Η ένταξη των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco είναι ο ένας από τους μεγάλους στόχους μας για την ανάδειξη της Δωδώνης. Ελπίζουμε στη θετική εξέλιξη για το μοναδικό θησαυρό των Δωδωναίων ελασμάτων που θα επιτρέψει μελλοντικά την καλύτερη μελέτη, συντήρηση και ανάδειξή τους, μέσω της δημοσίευσης ή και της έκθεσής τους ακόμα, στον τόπο μας. Οφείλουμε δε, ένα προκαταβολικό «ευχαριστώ» στην Υπουργό Πολιτισμού, για το ενδιαφέρον με το οποίο περιβάλλει τον συγκεκριμένο στόχο. Συμφωνήσαμε τέλος, όπως κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στα Ιωάννινα, περί τα τέλη Οκτωβρίου, συζητήσουμε εκτενώς για όλες τις προτάσεις και προτεραιότητες του Δήμου μας, αναφορικά με τον αρχαιολογικό χώρο, μια εκ των οποίων αποτελεί και η πρωτοβουλία να εγγραφεί ο αρχαιολογικός χώρος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα».

 

Τα ελάσματα

Τα χρηστήρια πινάκια (ελάσματα) είναι μικρά αποτμήματα εύθραυστων, λεπτών φύλλων μολύβδου. Μέσω της χάραξης μικρών κειμένων τεκμηριώνεται άμεσα μία από τις πρακτικές χρησμοδότησης στο Πανελλήνιο Μαντείο και Ιερό του Δία και της Διώνης. Οι προσκυνητές του μαντείου έγραφαν στη μία όψη του μολύβδινου πινακίου το ερώτημά τους και στη συνέχεια το δίπλωναν ή το τύλιγαν, κλείνοντας το ερώτημα στο εσωτερικό του.

Στα ελάσματα διαβάζονται συνολικά 4.216 επιγραφές.

Η κατάσταση συντήρησής τους ποικίλλει: ορισμένα ελάσματα αποκαλύφθηκαν σε θραύσματα, άλλα σε τμήματα που συνδέονται, ενώ υπάρχουν και ακέραια. Το μέγιστο μέρος τους (άνω των 2.500) φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου