Αποχρώσεις

Κοινωνία και κυβέρνηση εν εξελίξει

Off

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση δεν γίνεται να μακροημερεύσει. Πάνω από τρεις μήνες θα είναι επιτυχία αν καταφέρει να επιβιώσει. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για περάσει τα νομοσχέδια που θα ήθελε, για να κυβερνήσει δηλαδή. Υπό κάποια έννοια, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ήδη μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» αφού κύριος στόχος της είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η νέα συμφωνία, αποτέλεσε τελικά, το κυρίαρχο ζητούμενο της κυβέρνησης της 25ης Ιανουαρίου, ή έστω το επίκεντρο του συνόλου της πολιτικής της. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίστηκε με το ερώτημα «συμφωνία ή χάος».

 

 

Η επιβίωση Τσίπρα

 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατιέται ακόμα στα πόδια της και φιλοδοξεί να αντέξει ελέγχοντας τις εξελίξεις, εξηγείται με δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την αντιπολίτευση. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) εγκρίνουν τη συμφωνία και τη θεωρούν κομμάτι της δικής τους πολιτικής.

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι οι διαφωνούντες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαν ακόμα τον τρόπο να εκφράσουν ολοκληρωμένα πολιτικά τη διαφορετική τους πρόταση. Στην περίπτωση αυτή, όσο περνάει ο χρόνος και δεν διαφοροποιούνται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τόσο περισσότερο θα αδυνατίζουν στο δρόμο για ένα κομματικό συνέδριο «τελικής αναμέτρησης», μην μπορώντας να παρουσιάσουν κάτι χειροπιαστό ως εναλλακτική οδό.

 

Η κοινωνία

 

Υπάρχει και η κοινωνία βέβαια. Η διαλυμένη κοινωνία, αυτή που βγήκε καθημαγμένη από πέντε χρόνια μνημονίων και ετοιμάζεται όπως ήδη λένε οι άνθρωποι, για έναν «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται. Αυτή η κοινωνία, με τις αντιφάσεις και τις διαιρέσεις της, φάνηκε αμήχανη σε όσα συνέβησαν. Είπε ένα μαζικό όχι στα μνημόνια, αλλά δεν αντέδρασε όταν της εμφανίστηκε ως μονόδρομος το νέο μνημόνιο. Η κοινωνία που έχει τμήματα που ριζοσπαστικοποιούνται συνέχεια, αλλά και τμήματα που παθητικοποιούνται όλο και περισσότερο. Η στάση των κοινωνικών ομάδων το επόμενο διάστημα, θα κρίνει και την κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων τους δύο επόμενους μήνες, με φόντο βέβαια τις πρόωρες κάλπες. 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου