Τελευταία Νέα

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 11:32
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα

Ενιαίος ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης

Off

Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου για την Ήπειρο, την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Χώρου της Νικόπολης. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου που συνεδρίασε την Παρασκευή, κατακύρωσε το διαγωνισμό του, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 15.252.000.

Το έργο επιτελεί έναν διπλό στόχο. Αφενός, με την αφαίρεση και του οδικού δικτύου από το εσωτερικό, ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύοντάς τον σε έναν κορυφαίο προορισμό διεθνούς ακτινοβολίας. Αφετέρου δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μίας νέας, σύγχρονης εισόδου στην Πρέβεζα.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας για την κατάληξη του διαγωνισμού αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της πολυπλοκότητας του έργου: «Η παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, είναι έργο συγκοινωνιακό, καθώς πλέον η πόλη της Πρέβεζας θα αποκτήσει σύγχρονη οδική είσοδο, αλλά και πολιτισμού  καθώς θα καταστεί δυνατή η ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.  Η  κατασκευή της  ήταν ένα από τα έργα που είχε θέσει σε προτεραιότητα η Περιφερειακή Αρχή. Η διαδικασία ήταν εξ αρχής πολύ δύσκολη, καθώς απαιτούσε ειδικές μελέτες, απαλλοτριώσεις και αδειοδοτήσεις, αφού το έργο πρόκειται να εκτελεστεί σε περιοχή στην οποία έχει αποφασιστικό και βαρύνοντα λόγο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με επακόλουθο  χρειάστηκε αρκετές φορές να εξετάσει και να εγκρίνει τις μελέτες το Κ.Α.Σ. Ήταν ο ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης, ενώ στην πορεία ανέκυψαν και άλλα προβλήματα με τη μεταφορά του δικτύου ύδρευσης και τη διακοπή λειτουργίας-  λόγω του κορωνοϊού- των δικαστηρίων που έπρεπε να καθορίσουν τις τιμές απαλλοτρίωσης».

«Για να φθάσουμε στο σημερινό αίσιο αποτέλεσμα χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, αλλά και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Π.Η., η οποία συνέβαλε αποφασιστικά για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του Προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ