Επικαιρότητα

Τι ισχύει για το επίδομα των παραμεθόριων περιοχών

Off

Τα οικονομικά θέματα των Αστυνομικών θα εξεταστούν στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αυτό απάντησε ο αν. Υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στον Σταύρο Καλογιάννη.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων είχε ζητήσει την καταβολή του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές όλης της χώρας καταθέτοντας σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 8879/2021) στην Βουλή, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, μετά από συνεργασία που είχε με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι, στην απάντησή του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, ανέφερε απλώς ότι η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και παρακολουθεί κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που άπτεται μισθολογικών θεμάτων των Αστυνομικών

Στην απάντησή του στον Σταύρο Καλογιάννη, ο Θ. Σκυλακάκης, αφού αναφέρει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Με τις διατάξεις του ν.4472/2017, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το ν.4553/2018 προβλέπεται ότι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό (100) ευρώ.

Το ανωτέρω επίδομα θεσπίστηκε ως αντιστάθμισμα της καταργούμενης, με το άρθρο 160 του ιδίου νόμου, ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας που ελάμβανε μόνο το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε στις προαναφερόμενες περιοχές.

Επιπλέον, το ως άνω επίδομα, μετά τη θέσπιση του ν.4553/2018, δεν καταβάλλεται στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), αλλά αποκλειστικά και μόνο σε όσους υπηρετούν στις μονάδες προκαλύψεως, οι οποίες λόγω της φύσεως της αποστολής τους και των συγκεκριμένων καθηκόντων τους έχουν συσταθεί στις Ένοπλές Δυνάμεις και όχι στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ με τη θέσπιση του ν.4676/2020 το εν λόγω επίδομα χορηγείται στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετούν στις προαναφερθείσες Λιμενικές Αρχές.

Συνεπώς, η χορήγηση του ως άνω επιδόματος δεν συναρτάται με παροχή υπηρεσίας σε παραμεθόριες (εν γένει) περιοχές. Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.4024/2011, εξαιρούνται και συνεπώς δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νόμου οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που υπάγονταν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους Β` του ν.3205/2003.

Συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή στο εν λόγω προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, οι διατάξεις του άρθρου 19 (επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθορίων αποδοχών) του ν.4354/2015, το οποίο παραπέμπει στο ν.4024/2011.

Τέλος, επισημαίνεται, γενικότερα, ότι αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ