Επικαιρότητα

Σχέδιο ανάπτυξης με 1,7 δισ. ευρώ για την Ήπειρο

Off

Πολιτικά χαρακτηριστικά και αναμενόμενα πολιτική αντιπαράθεση με βάση και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις προκάλεσε η χθεσινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου για τον επιχειρησιακό προγραμματισμό την περίοδο 2015-2019.

Χωρίς η συζήτηση να ξεφύγει από τα συνήθη πλαίσια, απέκτησε ζωηρό ενδιαφέρον καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων του περιφ. Συμβουλίου, αλλά και οι σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν επί των προβλέψεων και προτάσεων του επιχειρησιακού προγραμματισμού, τοποθετήθηκαν επί της ουσίας για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο επιχειρησιακός προγραμματισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση, με τον Αλ. Καχριμάνη να τονίζει πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο προγραμματισμό, που ανέρχεται σε εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,742 δισ. ευρώ, πόροι που θα επιδιωχθούν να εξασφαλιστούν από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, με κύριο "βραχίονα" το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014- 2020. 

Σημείωσε πάντως με νόημα, πως το σύνολο του σχεδίου, των προτάσεων και των προοπτικών της Ηπείρου και της χώρας εξαρτάται από το εάν θα υπάρχουν χρήματα για να στηριχθούν οι προτάσεις αυτές και πάνω απ’ όλα από τον δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα την αμέσως επόμενη περίοδο.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας χωρίς επιστροφή και ο άλλος ο δύσκολος στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Αυτό το πρόγραμμα είναι γενικό, πέρασε από τη σχετική διαβούλευση και τώρα έρχεται για τελική έγκριση. Είναι ένας σχεδιασμός που αφορά όλη την Ήπειρο, ώστε η περιοχή μας να αλλάξει σελίδα.

Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οδικά έργα, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.α..

 

Η εισήγηση

Την εκτίμηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του προτεινόμενου σχεδιασμού θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα συντελέσει αποτελεσματικά στη δημιουργία γενικού οφέλους, εξέφρασε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας που ήταν ο εισηγητής της περιφ. αρχής.

Στην αρχή της εισήγησης έκανε μία σύντομη αναδρομή στο τι έγινε από την περιφ. αρχή από το 2011 μέχρι σήμερα

«Σήμερα, η περιφερειακή αρχή είναι υπερήφανη καθ ότι προτυποποίησε λειτουργικές διαδικασίες σε πανελλαδική κλίμακα, βελτιστοποίησε το χρόνο και την τεκμηρίωση της ανταπόκρισής της στο σύνολο των αιτημάτων των πολιτών, επαναπροσδιόρισε το ρόλο της τόσο ως συμπαραστάτη του πολίτη, του αυτοαπασχολούμενου, του επιτηδευματία, του βιοτέχνη, του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του επιχειρηματία κάθε κλίμακας, όσο και σαν εταίρος σε διακρατικά προγράμματα.

Κυρίως όμως οργάνωσε, προγραμμάτισε και μεθοδικά υλοποίησε πλήθος έργων που εξυπηρετούν:

Την διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων.

Την ανάδειξη και διατήρηση των στοιχείων παράδοσης και πολιτισμού.

Την ασφαλή και ταχεία μετακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων στα γεωγραφικά όρια της περιφέρειας.

Την  διαχείριση  των αποβλήτων κάθε δραστηριότητας.

Την εξυπηρέτηση του πολίτη & επιχειρηματία», τόνισε ο κ. Σιαράβας για να προσθέσει πως το πρόγραμμα που καταρτίστηκε μπορεί να υλοποιηθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για όλους.

«Δεν δικαιούμαστε να απογοητεύσουμε τους συμπατριώτες μας.

Αντίθετα, πρέπει παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφωνίες μας, οι οποίες είναι κυριολεκτικά αδιάφορες για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στο μέτρο του δυνατού, να τους εμπνεύσουμε με υπομονή και ελπίδα για την αυριανή μέρα».

 

Η αντιπολίτευση

Από την «Ήπειρο Ανατροπής» ο Βασίλης Τσίκαρης τόνισε, ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός πάσχει από έλλειψη οράματος και δε συμβαδίζει ούτε και προωθεί την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηπείρου. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη συγκεκριμένων διευκρινίσεων για τα προβλεπόμενα ποσά, όπως επίσης και για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, όπως είναι το τραμ των Ιωαννίνων, για το οποίο τόνισε, ότι δεν είναι ένα έργο που πρέπει να προταχθεί.

Ο Γ. Ζάψας από την πλευρά του αναγνώρισε και τις καλές προθέσεις και το ορθό πλαίσιο στο οποίο κινείται ο σχεδιασμός, τόνισε όμως ότι η παράταξη ψηφίζει «λευκό», γιατί η περιφερειακή αρχή στο τέλος δε θα εφαρμόσει αυτά που πρέπει, αλλά αυτά που θεωρεί ή ίδια ότι πρέπει και αξίζει να εφαρμοστούν.

Διαφορετικές θέσεις επίσης ενάντια στο σχεδιασμό και ως προς το περιεχόμενο όσο και προς τις προσδοκίες που καλλιεργεί, εξέφρασαν ακόμη η Όλυ Τσουμάνη και ο Ν. Ζήκος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου