Επικαιρότητα

Με «δεμένα χέρια» ο ΦΟΔΣΑ

Off

Ένα δεύτερο «μπλόκο» στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων και στην προσπάθεια να εγκρίνει τη διαδικασία ανάθεσης της υπηρεσίας μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ μπήκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρώτο ήταν η ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τους ΣΜΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με τις δηλώσεις του Συντονιστή Β. Μιχελάκη την Πέμπτη στο ITV να προκαλούν αίσθηση, αφού είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε όσα του καταλογίστηκαν και προσωπικά από στελέχη του Συνδέσμου.

Για τη χθεσινή ημέρα, ο Σύνδεσμος είχε συγκαλέσει δια περιφοράς συνεδρίαση προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση που έλαβε πριν από λίγες ημέρες για το διαγωνισμό μεταφοράς του υπολείμματος. Όπως η «Ε» είχε επισημάνει σε ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών και σε αυτή την προσπάθεια αναμενόταν – όπως και έγινε – νέα παρέμβαση από την Περιφέρεια Ηπείρου, με δεδομένη και την επιστολή με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου από το εργοστάσιο, στην οποία αναγνωρίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά και διάθεση του υπολείμματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε προσπάθεια του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει στην ανάθεση μίας υπηρεσίας όπως η συγκεκριμένη, είναι εκ των προτέρων άκυρη, αφού η αρμοδιότητα για το υπόλειμμα ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Παρόλα αυτά το Δ.Σ. του Συνδέσμου επρόκειτο να συνεδριάσει την Παρασκευή και να εγκρίνει την ανάθεση της υπηρεσίας, κάτι όμως που δεν έγινε, μετά το έγγραφο που έφτασε σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σε αυτό επισημαίνεται πως αποκλειστικά υπόχρεη για τη μεταφορά του υπολείμματος είναι η Περιφέρεια Ηπείρου όπως αναφέρεται στη σύμβαση σύμπραξης μεταξύ Περιφέρειας και εργοστασίου από το 2017. Γίνεται μάλιστα λόγος σε ενέργειες και παραλείψεις υπαλλήλου του ΦΟΔΣΑ (πρώην υπαλλήλου της Περιφέρειας Ηπείρου), ο οποίος κατηγορείται ότι παραπληροφορούσε και την Περιφερειακή Αρχή αλλά και το Δ.Σ του Συνδέσμου.

Η προσωποποίηση ευθυνών κατά την Περιφέρεια γίνεται γιατί ο εν λόγω υπάλληλος είχε συντάξει το έγγραφο της Περιφέρειας κατά την έναρξη των διαδικασιών προκήρυξης του διαγωνισμού για το εργοστάσιο αλλά και κατά τη διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης.

Αναγνωρίζει την αρμοδιότητα

το εργοστάσιο

Στις 20 Σεπτεμβρίου το εργοστάσιο ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι «παρατηρούνται καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της εγκατάστασης καθώς έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους εντός της ΜΕΑ Ηπείρου».

Ακολούθησε ερώτημα της Επιτροπής Παρακολούθησης της Περιφέρειας για το λόγο της καθυστέρησης και το εργοστάσιο απάντησε εκ νέου πως η Περιφέρεια έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του ποσοστού του υπολείμματος, καθώς και για τη μεταφορά και τη διάθεσή σου.

Επίσης στη σύμβαση προβλέπεται ένα πλέγμα δικαιωμάτων για το εργοστάσιο που μπορεί να τα ασκήσει σε περίπτωση που η Περιφέρεια δεν μεταφέρει το σύνολο του υπολείμματος που βρίσκεται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Έτσι η Περιφέρεια στο έγγραφό της προς τον Σύνδεσμο, το οποίο υπογράφει ο Αλ. Καχριμάνης καλεί το Δ.Σ να απόσχει από κάθε περαιτέρω ενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταφορά του υπολείμματος και να ενημερώσει εγγράφως για τις ενέργειές του προκειμένου η Περιφέρεια Ηπείρου να ασκήσει ομαλά τις αρμοδιότητές της.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ αναβλήθηκε και προσδιορίστηκε εκ νέου για την προσεχή Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου