Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 10:00
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Στη Βουλή ο Καραϊσκάκης και οι ναύαρχοι του Ναυαρίνου

Off

Η Βουλή των Ελλήνων φιλοξενεί, εδώ και λίγες μέρες, τέσσερις σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής, με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην Αίθουσα των Υπασπιστών, στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, όπου αναπτύσσεται το κυρίως τμήμα της επετειακής έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», προστέθηκαν τα πορτραίτα των τριών ναυάρχων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827). Οι προσωπογραφίες των Codrington (Κόδριγκτον), de Rigny (Δεριγνύ) και Heyden (Χέυδεν) συνεκτίθενται πλέον στο «Ηρώον του Αγώνα» μαζί με τους πρωταγωνιστές του ’21 που αποδίδονται στα ζωγραφικά μετάλλια, ως τοιχογραφικός διάκοσμος του χώρου.

Στον χώρο υποδοχής του Προέδρου της Βουλής, όπου λαμβάνουν χώρα οι επίσημες συναντήσεις, έχει τοποθετηθεί ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Η αποβίβαση του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Φάληρο (1827)». Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δασκάλου της νεοελληνικής τέχνης, Κ. Βολανάκη, ελαιογραφία εξαιρετικής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Και τα τέσσερα ζωγραφικά έργα αποτελούν ευγενικό δάνειο προς τη Βουλή των Ελλήνων από ιδιώτη, στην εξαιρετική συλλογή του οποίου ανήκουν, με την ευκαιρία των εορτασμών της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ