Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 06:14
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα

Δεκτή η προσφυγή για τις μονάδες βιορευστών στον Λύγγο

Off

Δεκτή έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκα, η προσφυγή του δήμου Ζίτσας κατά των αποφάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις μονάδες βιορευστών στην Τ.Κ Λύγγου του δήμου Ζίτσας.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, «τα έργα αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά που απαιτούν τη συνολική μελέτη και τον συσχετισμό τους, ώστε να συνεκτιμηθούν οι επιμέρους συνέπειες καθώς και οι απώτερες συνέπειες στο περιβάλλον. Συντρέχουν δηλαδή – αναφέρει η απόφαση – οι προϋποθέσεις της μη επιτρεπτής κατάτμησης του έργου σε περισσότερα επιμέρους, στο μέτρο που η κατάτμηση αυτή οδηγεί σε παράκαμψη της πιο σύνθετης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία επιτρέπει τη συνθετική εξέταση και συνολική εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών και επιπτώσεων του όλου ενιαίου έργου, υπονομεύοντας συνεπώς την επαρκή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βάσει της γενικής αρχής της προφύλαξης», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση του κ. Σκρέκα.

Η προσφυγή

Οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είχαν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 400KW εκάστη, με καύση βιορευστών.

Ο δήμος Ζίτσας στον πρώτο λόγο ακύρωσης ισχυρίζεται, ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις παραβιάζουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της φέρουσας ικανότητας δεδομένου ότι έγινε τεχνητή κατάτμηση του έργου, ενώ είναι αναγκαία η σύνταξη συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με συνέπεια να μη συνεκτιμηθούν οι συνολικές επιπτώσεις του έργου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ