Επικαιρότητα

Κρίσιμη χρονιά το 2022 για τα έργα του Δήμου Ιωαννιτών

Off

Με δύο κύρια χαρακτηριστικά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ιωαννιτών για το 2022 στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου.

Το πρώτο έχει να κάνει με τον σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με το 2021 και το δεύτερο με την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος για το τρέχον έτος, το 2021, σε ποσοστό άνω του 90%.

Σε αυτό το δεύτερο χαρακτηριστικό βασίστηκε η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Γ. Αρλέτου, που παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος το 2021, παρά τα όποια προβλήματα δημιούργησε η πανδημία, κυρίως στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν οι μελέτες, οι εγκρίσεις τους και οι δημοπρατήσεις των έργων, μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων.

Ο κ. Αρλέτος είπε μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική αρχή, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό της, κατάφερε ώστε η συντριπτική πλειονότητα των έργων είτε να βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, με συμβασιοποιημένα ήδη έργα είτε άλλα που αναμένεται σύντομα, να συμβασιοποιηθούν.

«Αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία αν ληφθεί υπόψιν, ότι με τις τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος για το 2021, καταφέραμε να προσθέσουμε 21 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,8 εκ. ευρώ.

Οι προσθήκες προέκυψαν κυρίως από εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μέσω εντάξεων νέων έργων σε συγχρηματοδοτούμενα και εθνικά προγράμματα, αλλά και εξοικονόμηση πόρων, μέσω της ορθολογικής ανακατανομής των πιστώσεων, προκειμένου να μην χαθούν χρήματα για την κάλυψη των βασικών αναγκών των δημοτών μας», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.

Μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ. Αρλέτος, έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 25,8 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν συμβασιοποιηθεί στη διάρκεια του 2021 έργα συνολικού προϋπολογισμού 14,9 εκατομμυρίων και έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 39,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα

Αναφορικά με το νέο τεχνικό πρόγραμμα για το 2022, ο κ. Αρλέτος τόνισε πως είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, με εξασφαλισμένους πόρους, με ισοκατανομή, αλλά και να θέσει τις βάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Το πρόγραμμα έργων για το νέο έτος, όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος, στηρίζεται στη δυνατότητα να χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους όσο και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Βασικός άξονας είναι να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών σε όλη την έκταση του δήμου, με ισόρροπη χωρικά κατανομή των πόρων.

Το πρόγραμμα του δήμου για τη νέα χρονιά περιέχει έργα και υπηρεσίες που προέκυψαν ως συνεχιζόμενα από τον προϋπολογισμό του 2021, καθώς και νέα έργα που μεταξύ άλλων αφορούν αστικές αναπλάσεις, υποδομές, μεταφορά, εκπαιδευτικές υποδομές αλλά και έργα πολιτισμού και αθλητισμού.

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου οι βασικοί άξονες του τεχνικού προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

1. Βελτίωση – αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των απαραίτητων υποδομών σε όλη την έκταση του δήμου, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών.

2. Νέες διανοίξεις οδών εντός των Ρυμοτομικών Σχεδίων, ενισχύοντας το πρόγραμμα των διανοίξεων που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.

3. Αναπλάσεις πλατειών και αναβαθμίσεις κοινοχρήστων χώρων, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα δράσεων αστικής αναζωογόνησης στο κέντρο της πόλης και των κοινοτήτων.

4. Συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση σχολείων, καθώς και προγραμματισμός για ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων.

5. Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, με στόχο να αποκτήσει ο δήμος σύγχρονους αθλητικούς χώρους.

6. Σύνταξη μελετών.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Αρλέτος ανέφερε:

«Στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το 2022 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά. Λαμβάνοντας υπόψιν τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας μας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, η νέα περίοδος θα μας βρει έτοιμους στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση του οράματός μας. Την ανάδειξη του δήμου μας σε πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, με λειτουργικό σχεδιασμό του χώρου και των δραστηριοτήτων του», σημείωσε, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό του δήμου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου