Επικαιρότητα

Κριτική στον σχεδιασμό και διαφορετικές προσεγγίσεις

Off

Διαφορετικές προσεγγίσεις είχαν οι παρατάξεις στον σχεδιασμό του τεχνικού προγράμματος για το 2022 που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Παράλληλα άσκησαν κριτική για έλλειψη έργου και προγραμματισμού.

Η μείζονα αντιπολίτευση

Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» υπερψήφισε μεν το τεχνικό πρόγραμμα, κατήγγειλε δε, την πολιτική στάση της δημοτικής αρχής, που αποτελεί, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας και πολιτική της επιλογή, να ασχολείται και να επικεντρώνεται σε μεγαλοστομίες και αποσπασματικές παρεμβάσεις, χωρίς συνοχή και σχέδιο.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην απόφαση της δημοτικής αρχής να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση ενός καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου στην βάση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης για την περιοχή του Βοτανικού, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «θλιβερή είδηση για τον τόπο».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι έργο έχει να παρουσιάσει στα δύο αυτά χρόνια η δημοτική αρχή, αφού πέρα από μεγαλοστομίες, οι παρεμβάσεις της είναι αποσπασματικές και σε πολλές περιπτώσεις υστερούν σε ποιότητα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική στη λογική ότι παρέλαβε χάος, χάνοντας πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα για να προχωρήσει ώριμα έργα που παρέλαβε από τη δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Κλείνοντας, έκανε λόγο για υστέρηση εντάξεων έργων στο ΕΣΠΑ αλλά και για ντόμινο απωλειών πόρων φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας.

«Επιλέξατε να απεντάξετε το έργο από το ΕΣΠΑ γιατί για εσάς το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν ‘’καταραμένο’’, μόνο και μόνο για να υλοποιήσετε μετά από δύο χρόνια καθυστέρησης την μελέτη που βασίστηκε σε αυτό, εντάσσοντας το έργο στο πρόγραμμα ‘’Αντ Τρίτσης’’, με τον τρόπο αυτό όμως χάσατε 5,5 εκ. που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Λιόντος, σημείωσε ότι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού των έργων που αυτή τη στιγμή εκτελούνται ανέρχεται στο ποσό των 22.497.590 € δηλαδή, για να προσθέσει ότι από αυτά τα 16.780.045€ είναι έργα που η σημερινή δημοτική αρχή τα βρήκε έτοιμα από την προηγούμενη.

«Ερχόμαστε δηλαδή μετά από τρεις παρουσιάσεις τεχνικών προγραμμάτων και αυτό το οποίο παρουσιάζεται σε βαθμό 75% είναι τεχνικό πρόγραμμα που αφήσαμε το Σεπτέμβριο του 2019. Φυσικά σε επίπεδο συνέχειας των δημοτικών αρχών θα ήταν ό,τι πιο ιδανικό. Αλλά αυτό, αν μιλούσαμε για το πρώτο ή το πολύ το δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα και όχι το τρίτο. Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε μια παρατεταμένη συνέχεια που δηλώνει έλλειψη εξέλιξης και προόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Η παράταξη Καλογιάννη

Επίσης θετική ψήφο, με πολλές παρατηρήσεις, επισημάνσεις και υποσημειώσεις στο τεχνικό πρόγραμμα έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με την Τατ, Καλογιάννη να τονίζει πως η συζήτηση γίνεται για να καταδειχθεί, πως οτιδήποτε γίνεται στον δήμο Ιωαννιτών, γίνεται ως ευτυχές μοιραίο, παρά ως αποτέλεσμα μίας συστηματικής προσπάθειας.

«Η πραγματικότητα είναι σκληρή και επειδή για το συγκεκριμένο θέμα αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς και όχι με φωτογραφίες, δεν κρύβεται.

Τα νέα έργα αφορούν σε μικροπαρεμβάσεις οδοστρωσίας, πεζοδρομίων, κλπ. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι, σήμερα και στο ήμισυ της θητείας της δημοτικής αρχής, και για πρώτη φορά καταγράφεται ένας προσανατολισμός σε έναν τουλάχιστον τομέα. Σε αυτόν του να τρέξουμε να προλάβουμε καμία μικροεξυπηρέτηση, κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής και Παμβώτιδας, τουλάχιστον, καθώς πλησιάζουν και οι εκλογές.

Είναι προφανές σε όλους, ότι είναι ανώφελο να δημιουργούνται προσδοκίες για παραγωγή έργου που θα αφήσει κάποιο ίχνος της δημοτικής αυτής θητείας. Έχουν χαθεί πολλά κονδύλια και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Γιατί; Γιατί η πολιτική διοίκηση του δήμου δεν έχει ούτε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ούτε διαχειριστική επάρκεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Καλογιάννη.

Οι άλλες παρατάξεις

Με σοβαρές επικρίσεις προς τη δημοτική αρχή, έγιναν οι παρεμβάσεις και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το τεχνικό πρόγραμμα, τόσο στο επίπεδο των έργων που υλοποιούνται το τρέχον έτος, όσο και σε αυτό του προγραμματισμού της επόμενης χρονιάς. Ο Λαζ. Νάτσης, η Ολ. Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας επέκριναν τη δημοτική αρχή, ότι δεν έχει κανέναν απολύτως σχεδιασμό, ενώ καθυστερεί σημαντικά στην υλοποίηση έργων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου