Επικαιρότητα

Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. στηρίζει τα άτομα με αναπηρία

Off

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία

Ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής» ΝΠΔΔ Δήμου Ιωαννιτών, από την μεριά του έχει δημιουργήσει από τις αρχές του 2019 το 1ο ΚΔΑΠμεΑ, το οποίο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο στα Καρδαμίτσια (Εθνικής Αντιστάσεως 6), είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό, λειτουργεί από 12.30 έως 20.30.μμ και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  (τηλ. επικοινωνίας 2651092176 – 2651054265 – 2651054405).

Δύναται να φιλοξενήσει 25 παιδιά και εφήβους με αναπηρία, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητική ή και πολλαπλή αναπηρία και έχει σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών, την κοινωνική τους ένταξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς και τη στήριξη της οικογένειά τους.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΔΑΠ μεΑ έχουν να κάνουν με την ασφαλή φιλοξενία, την απασχόληση και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών / εφήβων με την ανάπτυξη προσωπικής ή ομαδικής δραστηριότητας, εκπαίδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, ασκήσεις λόγου και άθλησης καθώς και εκπαίδευση των μελών της οικογένειας για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων αναγκών και φροντίδας.

Εκτός από το ΚΔΑΠμεΑ  ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. στηρίζει τα άτομα με αναπηρία μέσα από τις παρακάτω δομές:

• Το Κέντρο Άνοιας το οποίο λειτουργεί καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες ως Κέντρο πρόληψης για την Άνοια.

• Το Κ.Η.Φ.Η. το οποίο λειτουργεί καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες υποστηρίζοντας με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του  και  τα  ΑμεΑ.

• Το Κοινωνικό Παντοπωλείο το οποίο παρέχει σε  Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% έως 80% προσαύξηση 10% των εισοδηματικών κριτηρίων που απαιτούνται για την ένταξη στη δομή και  σε  Άτομα με ποσοστό  αναπηρίας 80% και άνω προσαύξηση 20%.

• Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι από τους  οποίους διατίθενται αγροτεμάχια για καλλιέργεια στα παιδιά που εξυπηρετούνται από το ΚΔΑΠ μεΑ και σε συλλόγους των ΑμεΑ.

• Το Kέντρο Κοινότητας – Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας- Παράρτημα Κέντρου  Ρομά τα οποία μεταξύ άλλων διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για τα αναπηρικά επιδόματα και τις αναπηρικές συντάξεις – υποστηρίζουν  τα ΑμεΑ στις συναλλαγές τους  με τις υπηρεσίες και  τους κατευθύνουν στις προνοιακές δομές.

Ο «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από την μεριά του φροντίζει όλες του οι δομές να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου