Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 01:48
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου 2021
Πολιτισμός

«Στην αντάρα» με φωτογραφίες του Μ. Βακάρου

Off

Δεν είναι μόνον ο λύκος που, κατά την ελληνική παροιμία τουλάχιστον, χαίρεται στην αντάρα (ή στην αναμπουμπούλα), αλλά είναι και ο φωτογράφος.

Τουλάχιστον αυτό θεωρεί, ο Μιχαήλ Βακάρος, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες μία ατομική έκθεση φωτογραφίας στο ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, με τίτλο «στην αντάρα», απαθανατίζοντας με το φωτογραφικό του φακό, μοναδικές στιγμές με κύριο χαρακτηριστικό τους, το πέπλο ομίχλης, που είναι μόνιμος σύντροφος των Ιωαννίνων τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

Η αντάρα λοιπόν, λέξη και έννοια που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι και όχι μόνο για να περιγράψουν αυτές τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, υπό το πέπλο της ομίχλης, συνιστά για τον Μιχ. Βακάρο, που ασχολείται χρόνια με τη φωτογραφία, μία ιδιαίτερη κατάσταση, που δημιουργεί εικόνες απόκοσμες και μοναδικές.

«Χαίρομαι και απολαμβάνω τις ημέρες που πέφτει η αντάρα στην πόλη μας. Πάντα θυμάμαι τη γιαγιά μου να λέει, “πάλι αντάρα έπεσε”. Τις ημέρες που πέφτει αντάρα παίρνω τη μηχανή μου και χάνομαι μέσα σε αυτήν. Άλλες φορές πιο αραιή, με τις αχτίδες του ήλιου να προσπαθούν να μπουν μέσα της και άλλες τόσο πυκνή, που νομίζεις ότι κόβεται μόνο με μαχαίρι. Οι φωτογραφίες σε αυτές τις συνθήκες γίνονται διαφορετικές, θολές, ατμοσφαιρικές, απόκοσμες θα έλεγα και κάποιες από αυτές προσπαθώ να τις κρατήσω με το φακό μου. Είμαι σίγουρος, ότι στη διάρκεια αυτής της μικρής περιπλάνησης στις φωτογραφίες, η αντάρα δε θα “τρυπήσει τα κόκκαλα”, όπως συμβαίνει με εμένα στις ζωντανές περιπλανήσεις μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μιχ. Βακάρος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και στις εξής ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-14.00 και Τετάρτη απόγευμα 18.00-21.00.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου