Επικαιρότητα

Πώς θα αναπτυχθεί η κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές

Off

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της κτηνοτροφίας τόσο στις ορεινές περιοχές, όσο και σε περιοχές με πλούσιο υδάτινο στοιχείο, μέσα από την παρουσίαση καλών πρακτικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική Σχολή την Τετάρτη, με τίτλο «Κτηνοτροφία και Περιβάλλον».

Οι δυνατότητες ανάπτυξης και οι προοπτικές για τους νέους που θα ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα είναι εξαιρετικά ευοίωνες, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, που ήταν στελέχη των Φορέων Διαχείρισης Παμβώτιδας και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων αντίστοιχα, ειδικά για περιοχές που είναι προστατευόμενες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Βλέτσας σε δηλώσεις του τόνισε, πως το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι ο σύγχρονος αγρότης και κτηνοτρόφος να είναι άρτια καταρτισμένος ώστε ο ίδιος να είναι ταυτόχρονα ο καλύτερος σύμμαχος του περιβάλλοντος, παράγοντας προϊόντα ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας.

Η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα Μέγα από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των προτύπων της φύσης από το σύνολο των ασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.

Οι δύο πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης Παμβώτιδας και Εθν. Πάρκου Τζουμέρκων, Φιλ. Φίλιος και Σερ. Φελέκης αντίστοιχα, τόνισαν ότι οι προοπτικές που υπάρχουν για την εφαρμογή καλών πρακτικών σε περιοχές, όπως η Ήπειρος, είναι τεράστιες.

«Αυτό που ίσχυε για 20 και πλέον χρόνια στη χώρα μας, ότι το περιβάλλον προστατεύεται όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, αποδείχθηκε στην πράξη, ότι ήταν μία λανθασμένη προσέγγιση. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι και χρήστες της και αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι, ότι το περιβάλλον προστατεύεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, όταν είναι παρόντες οι χρήστες και δρώντες. Οι καλές πρακτικές υπάρχουν και στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα και αυτές προσπαθούμε να αναδείξουμε», ανέφερε ο κ. Φελέκης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου