Επικαιρότητα

Μία νέα οπτική στο έργο και την προσφορά του Αθανάσιου Ψαλίδα

Off

Μία νέα οπτική γύρω από το έργο και την πολυσχιδή λόγια και επιστημονική δραστηριότητα και προσφορά του Αθανάσιου Ψαλίδα, προσφέρει η επικείμενη δημοσίευση πρωτότυπων χειρογράφων του Αθανάσιου Ψαλίδα, άγνωστων μέχρι πρότινος και μη καταγεγραμμένων.

Τα τεκμήρια αυτά ήρθαν στο φως μετά από την πολυετή έρευνα στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Καθηγητή Κων. Πέτσιο και σύντομα πρόκειται να δημοσιευτούν.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσιος τα τεκμήρια αυτά δύνανται να μεταβάλλουν την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα για τον Ψαλίδα και να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία των ιδεών και όχι μόνο της γραμματολογίας.

Ο πρώτος τόμος περικλείει τη Λογική του Ψαλίδα και γράφτηκε το 1793 στη Βιέννη, τότε που ο Αθ. Ψαλίδας φαίνεται, ότι αποκτά και κομίζει τις νέες φιλοσοφικές αντιλήψεις στο γερμανόφωνο χώρο.

«Οι αποσημειώσεις του Ψαλίδα διαφωτίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την άγνωστη έως τώρα περίοδο της Βιέννης όπου εγκαταστάθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου του 1787», ανέφερε ο κ. Πέτσιος.

Μπορούν τα τεκμήρια αυτά να αλλάξουν όμως και την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα για την προσφορά του Αθ. Ψαλίδα στην πνευματική προετοιμασία της εθνικής παλιγγενεσίας;

«Ο Ψαλίδας δίδαξε για 25 χρόνια στη Μαρουτσαία Σχολή και μετά στην Καπλάνειο. Οι Σχολές αυτές λειτούργησαν στα Γιάννενα ως μεταφραστικό και βιβλιοαντιγραφικό κέντρο και αυτό που βλέπουμε, είναι πως αλλάζει η κοινή γνώμη στην πόλη των Ιωαννίνων. Θεωρώ, ότι πράγματι βλέπουμε έναν άλλον Ψαλίδα, που διαμορφώνει τους όρους της προετοιμασίας του εδάφους της εθνικής παλιγγενεσίας», ανέφερε ο κ. Πέτσιος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ