Πολιτισμός

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ Ένας πλούσιος απολογισμός του 2021

Off

Πολλές και ποικίλες οι δράσεις εξωστρέφειας που διοργανώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας το 2021. Στην ανασκόπησή της για τη χρονιά που πέρασε, η Εφορεία, αναφέρει:

«Παρουσιάσαμε… μέσω διαδικτυακών διαλέξεων, τα νεώτερα στοιχεία από την έρευνα που έχουν γίνει τα τελευταία έτη στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αμβρακίας.

Καθιερώσαμε… τη νέα ψηφιακή δράση με τίτλο «Το Πριν και το Μετά», μέσω της οποίας παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τοιχογραφίες των βυζαντινών μνημείων της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής, πριν και μετά τις εργασίες συντήρησης, που γίνονται εντατικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Συμμετείχαμε… στην εμβληματική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «Κάλλος. Η υπέρτατη ομορφιά», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη της L’ Oréal. Ανάμεσα στα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, εκτέθηκαν ακόμη  ένα χάλκινο κάτοπτρο, ένα πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής, ένα όστρακο από αγγείο με ερυθρόμορφη παράσταση του Απόλλωνα που κρατάει λύρα και ένα αργυρό αγγείο στο σχήμα γυναικείας κεφαλής, τα οποία προέρχονται από τις αρχαιολογικές έρευνες στην Αμβρακία και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Προβληματιστήκαμε… για τη θέση της γυναίκας διαχρονικά, παρακολουθώντας την παράσταση «Το Γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου», που παρουσιάστηκε στο ιστορικό Γεφύρι από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ακολουθήσαμε… τον Απόκοπο του Μπεργαδή στο φανταστικό ταξίδι του στον Άδη, παράσταση που παρουσιάστηκε στο Κάστρο της Άρτας από τη θεατρική ομάδα Elephas Tiliensis, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Απολαύσαμε… την ατμοσφαιρική Πανσέληνο του Αυγούστου με τα τραγούδια του Δημήτρη Υφαντή και της χορωδίας του ωδείου Ars Nova Ιωαννίνων, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Υποδεχθήκαμε… στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας παιδιά από τη Δομή Φιλοξενίας – Προσωρινής Υποδοχής Φιλιππιάδας, τα οποία συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μακριά από την πατρίδα… όπως παλιά», στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021.

Εγκαινιάσαμε… τον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης, που αποτελεί ένα από τα νεκροταφεία της Αμβρακίας και στον οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας πραγματοποίησε εκτεταμένες εργασίες ανάδειξης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.

Γιορτάσαμε… τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με τη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες», που φιλοξενήθηκε στην προσφάτως αναστηλωμένη εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου της Άρτας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού.

Περιηγηθήκαμε διαδικτυακά… στην έκθεση «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες».

Φιλοξενήσαμε… στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η διαχείριση του πολιτισμού ως απόθεμα παιδείας και ανάπτυξης στη σύγχρονη κοινωνία», το οποίο διοργάνωσε η Διεύθυνση

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και τον Σύλλογο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας».

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου