Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 05:05
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2022
Επικαιρότητα

Δέηση για τους πεσόντες, με το βλέμμα στην Ουκρανία

Off

Με το βλέμμα και τις σκέψεις όλων να είναι στραμμένες στην Ουκρανία και την πολεμική επιχείρηση που ξεκίνησε με την ρωσική εισβολή, στο Μαυσωλείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, εκεί όπου βρίσκονται τα οστά 576 Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, που έπεσαν στις μάχες του 1940-41 και μετέπειτα στον Εμφύλιο, εψάλη το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση.

Μία εκδήλωση μνήμης, που πραγματοποιείται διαχρονικά, σε κάποιο Ψυχοσάββατο, για την ανάπαυση των ψυχών την πεσόντων, που συνέπεσε όμως χρονικά με τη συγκυρία των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά μάλιστα μετά από πολλά χρόνια, αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου από τον Ταξίαρχο Διοικητή της 8ης Ταξιαρχίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εσωτερικό του Μαυσωλείου που φιλοξενεί τις οστεοθήκες 576 ηρώων των πολεμικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν και τα οστά 68 πεσόντων, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη.

Στο μήνυμά του και στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος εξέφρασε τη θλίψη του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ευχήθηκε να σταματήσουν το γρηγορότερο οι εχθροπραξίες και να μην υπάρξουν άλλα θύματα, αλλά παράλληλα τόνισε, ότι με την εισβολή αυτή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για πιθανές εξελίξεις και σε άλλες περιοχές, που θα αφορούν άμεσα και τη χώρα μας.

«Η κατάσταση αυτή μας δείχνει, ότι οι κοινωνίες είναι πολύ ευάλωτες. Μας θλίβει το ότι δε βλέπουμε να υπάρχει σύνεση και αυτό που γίνεται είναι εγκληματικό. Ανοίγει, δυστυχώς, ο ασκός του Αιόλου και δεν ξέρουμε τι άνεμο θα φέρει. Ο πόλεμος δεν είναι λύση, γιατί απαιτείται σεβασμός στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπεια είναι τεράστιο ζήτημα για τον άνθρωπο. Ευτελίζεται η ανθρώπινη υπόσταση, βλέπουμε αθώους ανθρώπους, μικρά παιδιά να πληρώνουν με τη ζωή τους και να βλέπουν το θάνατο, χωρίς να ευθύνονται για τίποτε. Πιστεύαμε λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται, ότι ως κοινωνία, με την πρόοδο της επιστήμης, της γνώσης, με τις σπουδές, ότι έχουμε φτάσει σε ένα ανώτερο πολιτισμικό επίπεδο. Είναι καιρός να επιστρέψουμε όμως στις αρχές του ανθρωπισμού και ευχόμαστε όλο αυτό να τελειώσει γρήγορα», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ