Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 07:49
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Προοπτική στήριξης της χειροτεχνίας με 18 εκατ.

Off

Η χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε το Υπουργείο από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χειροτεχνία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη που είχε η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη βουλευτή για τον προγραμματισμό σχετικών δράσεων που θα ξεκινήσουν πιλοτικά για την υφαντουργία, την ξυλογλυπτική και την αγγειοπλαστική με σκοπό τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Στάθηκε, ωστόσο, στην πρόθεση να αναβιώσουν οι παραδοσιακές τέχνες μέσα από μια σύγχρονη αισθητική.

Η κ. Κεφάλα, από την πλευρά της, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας και ενίσχυσης εκπαιδευτικών μονάδων με πιστοποίηση για την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών και τη σημασία ύπαρξης μιας τέτοιας πιστοποίησης εκπαίδευσης, η οποία θα καθιστούσε πιο ελκυστική την εκμάθησή τους.  Στην περιοχή μας, αναφέρει, η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου (υφαντουργία με παραδοσιακούς αργαλειούς, κεντήματα κλπ) και το Μέκκειο Ίδρυμα-Οικοτροφείο (με τμήματα Κοπτικής-Ραπτικής, Πλεκτικής καθώς και τεχνικής Μακραμέ και πλεκτικής με βελονάκι, ενώ ελπίζουμε σύντομα να επαναλειτουργήσει και το τμήμα αργαλειού, ταπητουργίας καθώς και το τμήμα κατασκευής και συντήρησης παραδοσιακών ελληνικών στολών που λειτουργούσαν παλαιότερα), μπορούν να πρωτοστατήσουν σε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ