Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 09:00
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μαρτίου 2022
Επικαιρότητα

Το ενεργειακό κόστος «απειλεί» τη μείωση των λογαριασμών

Off

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η υλοποίηση της πρόθεσης και πολιτικής απόφασης της ΔΕΥΑΙ και κατ’ επέκταση και της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει σε μείωση των τιμολογίων στους καταναλωτές, παρότι το σκεπτικό δεν έχει αλλάξει.

Εκείνο που διαφοροποιεί όμως την κατάσταση δεν είναι κάτι άλλο πέρα από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, όπως είναι οι ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα.

Το παράδειγμα των λογαριασμών ρεύματος που κλήθηκε να πληρώσει τον τελευταίο μήνα η ΔΕΥΑΙ είναι απολύτως χαρακτηριστικό για την κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζει με την αύξηση να φτάνει το 100%. Όπως ανέφερε χθες, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ κ. Μπαρτζώκας, οι λογαριασμοί ρεύματος εκτινάχθηκαν από τις 200.000 ευρώ μηνιαίως σε 400.000 ευρώ και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή, μέχρι το τέλος του έτους. «Σε βάθος προοπτικής, αν διατηρηθούν οι ίδιες τιμές ως το τέλος του έτους, η επιπλέον επιβάρυνση για την επιχείρηση θα είναι 2,5 εκ. ευρώ, ποσό που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας. Διευκρίνισε πάντως, ότι ούτε έχει γίνει κάποια συζήτηση, ούτε καν υπάρχει σκέψη, ώστε το κόστος αυτό να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, παραπέμποντας στις συζητήσεις που ήδη γίνονται με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, που θα απομειώσουν σημαντικά το κόστος της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την άλλη όμως, οι παραπάνω εξελίξεις θέτουν εν αμφιβόλω και ένα πολιτικό στοίχημα για το ΔΣ και τη δημοτική αρχή, αναφορικά με την προοπτική μείωσης των τιμολογίων στους καταναλωτές. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει παραδοθεί η μελέτη του εξωτερικού συμβούλου που έχει προσλάβει η ΔΕΥΑΙ, προκειμένου να αποτυπωθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση των τιμολογίων. «Είμαστε όμως εξαιρετικά ανήσυχοι και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το παραμικρό, γιατί καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που είναι απρόβλεπτες», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Τι ζητούν οι ΔΕΥΑ

Πριν από λίγες ημέρες, το ΔΣ της ΕΔΕΥΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ότι κανένα ρεαλιστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση πλην της οριζόντιας επιδότησης των 65 ευρώ ανά MWh, η οποία αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, όμως δεν καλύπτει το πρόσθετο κόστος των ΔΕΥΑ.

Η Ένωση των ΔΕΥΑ έχει προτείνει την αύξηση της επιδότησης για τις ΔΕΥΑ από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα στα 210 ευρώ/MWh για να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ακόμη, να ρυθμιστούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021  για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση και τέλος να δοθεί προτεραιότητα στις ΔΕΥΑ που μετέχουν σε πρωτοβουλίες σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων στις αιτήσεις σύνδεσής τους με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι καταμετρήσεις «φούσκωσαν» τους λογαριασμούς

Στο μεταξύ, έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσαν προς τη ΔΕΥΑΙ, τα αποτελέσματα των καταμετρήσεων του τελευταίου διμήνου στα υδρόμετρα των καταναλωτών, οικιακών και εμπορικών αντίστοιχα, σε Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Περάματος, αφού για χρόνια, οι καταναλωτές πλήρωναν έναντι στη ΔΕΥΑΙ καθώς δε γινόταν καταμετρήσεις. Η συνεργασία όμως της ΔΕΥΑΙ με εξωτερικούς καταμετρητές και ο ενδελεχής έλεγχος και η αποτύπωση των χιλιάδων κυβικών που δεν είχαν ποτέ καταμετρηθεί, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να αποστέλλονται «φουσκωμένοι» λογαριασμοί με πολλές χιλιάδες ευρώ! Ο κ. Μπαρτζώκας αφού επισήμανε πως πρόκειται – όπως έγινε και σε άλλη περίπτωση στο παρελθόν – για καταναλωτές που χρησιμοποιούσαν για χρόνια το νερό, χωρίς όμως η ΔΕΥΑΙ να τους χρεώνει γι’ αυτό, αφού δε γινόταν καταμετρήσεις, τόνισε, πως η απόφαση που ελήφθη προβλέπει την συνολική χρέωση των κυβικών, με τη μικρότερη κλίμακα και αφετέρου τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε πολλές άτοκες δόσεις.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ