Επικαιρότητα

Αλλάζει τα δεδομένα η επέκταση του Βιολογικού

Off

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τις πασσαλώσεις του εδάφους με χώμα, στο χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η υποδομή της επέκτασης του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.

Εργασίες που έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς εδώ και λίγες ημέρες, στο χώρο που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν καλυμμένος με χιλιάδες τόνους λυματολάσπης, οι οποίοι απομακρύνθηκαν.

Ήδη, έχουν γίνει πασσαλώσεις σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 13-16 μέτρων και σε μήκος 5 χιλιομέτρων, ενώ απομένουν περίπου άλλα 20 χιλιόμετρα, ώστε το έδαφος να είναι απολύτως στέρεο και να μην προκύψει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία της κατασκευής της κύριας υποδομής.

Το χώρο του εργοταξίου στον Βιολογικό καθαρισμό επισκέφτηκαν χθες, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έργων Γ. Αρλέτος, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, που μόλις ολοκληρωθούν θα αφήσουν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με θετικό πρόσημο.

«Μετά από αρκετά χρόνια το έργο, από τα πιο σημαντικά για την πόλη μας, έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται. Ο χώρος που αναπτύσσεται το εργοτάξιο ήταν καλυμμένος με λυματολάσπη, η οποία απομακρύνθηκε και με πολύ συμφέρουσα τιμή. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2023 και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα το έχουμε καταφέρει. Η ολοκλήρωση του έργου θα δώσει αναπνοή στην πόλη για τα επόμενα 30 χρόνια» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.

Συμπλήρωσε ακόμη, ότι δίπλα στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας προβλέπεται να γίνει η ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης, πρόταση που έχει κατατεθεί προς ένταξη και χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ από την πλευρά του τόνισε ότι τα έργα εξελίσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. «Το έργο το περιμέναμε πολλά χρόνια και πλέον υλοποιείται για να δώσει ανάσα στο λεκανοπέδιο. Στη ΔΕΥΑΙ γίνεται μία συστηματική δουλειά για την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών παρεμβάσεων και θέλω να ευχαριστήσω την διοίκηση της επιχείρησης και τα στελέχη της», ανέφερε ο δήμαρχος.

«Μετά από τόσα χρόνια και τόση ταλαιπωρία είναι ευχάριστο να βλέπουμε τις εργασίες να εκτελούνται», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Νίκος Σωτηριάδης.

Μάχη με το χρόνο και την αύξηση του κόστους

Ο εργοταξιάρχης από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας Βασίλης Στάμος έδωσε λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται αυτό το διάστημα και αφορούν σε πασσαλώσεις με χαλίκια, για την εξυγίανση του εδάφους. Από τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η σκυροδέτηση για τις δεξαμενές που προβλέπονται στην εργολαβία.

«Η εταιρεία θα κάνει το παν, παρά τις μεγάλες αυξήσεις, ώστε να είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα και να παραδώσει το έργο στην ώρα του», τόνισε ο κ. Στάμος.

Ο επιβλέπων Δημήτρης Λάιος τόνισε, ότι το έργο έχει απεμπλακεί και θα αποπερατωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Έτσι θα λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το λεκανοπέδιο και θα υπάρξει θωράκιση για τις επόμενες δεκαετίες.

Το έργο επέκτασης του βιολογικού συμβασιοποιήθηκε με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου