Επικαιρότητα

Αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις για την κυκλοφορία

Off

Εναλλακτικές προτάσεις τόσο για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, κατά τη διάρκεια των εργασιών, όσο κυρίως κατά τις ημέρες από Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο από επαγγελματίες του τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων δέχθηκε ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και στην οποία αναδείχθηκαν οι προβληματισμοί που υπάρχουν με αφορμή την έναρξη των εργασιών στο τμήμα από Πηγάδια μέχρι τη γέφυρα της Πλάκας.

Το εργοτάξιο έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες με τον ανάδοχο του έργου να έχει εγκατασταθεί, πλην όμως όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη στην οποία ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Παππά και τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Χρήστο Τασούλα αντίστοιχα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού άξονα όπως και η αδυναμία διεξαγωγής των αθλητικών δραστηριοτήτων στον Άραχθο, δημιουργούν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Από τη μία όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Βαϊτσης θα πρέπει να γίνει το έργο που είναι έργο πνοής και εξαιρετικά σημαντικό για την αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής από την άλλη όμως η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κατάβασης στον Άραχθο, λόγω του κινδύνου των καταπτώσεων ή κατολισθήσεων κατά τις εργασίες, δημιουργούν σοβαρό ζήτημα για τους επαγγελματίες.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Βαϊτσης, εάν ισχύσουν οι απαγορεύσεις θα είναι πρακτικά αδύνατο να κάνει κάποιος ράφτινγκ ή καγιάκ στον Άραχθο, από τη Γέφυρα Πολιτσάς έως τη Γέφυρα Πλάκας. Κι αυτό γιατί δε θα είναι ουσιαστικά δυνατή η χρήση των εναλλακτικών προσβάσεων, με δεδομένο ότι θα απαιτείται πλέον της μιας ώρας διαδρομή σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο για να μεταφερθούν βάρκες και εκδρομείς.

Αν και σχεδόν στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναγνώρισαν ότι η βελτίωση του δρόμου θα συντελέσει στην περαιτέρω άρση της οδικής απομόνωσης της περιοχής, εν τούτοις κατέστησαν σαφές σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι  δραστηριότητες στο ποτάμι, όπως το ράφτινγκ και το καγιάκ, καθώς είναι αυτές που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή των Τζουμέρκων και των Κατσανοχωρίων.

Προβληματισμοί εκφράστηκαν και για την ασφάλεια διέλευσης στο ποτάμι, καθώς εκτιμούν πως θα υπάρξουν πτώσεις λίθων κατά τη διάρκεια των εργασιών, ζητώντας διασφαλίσεις, καθώς ένα ατύχημα θα ήταν καταστροφικό και για τους ίδιους και για την περιοχή.

Ο κ. Βαϊτσης έχει ήδη απευθυνθεί προς την Περιφέρεια Ηπείρου που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του έργου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα υπάρξουν. Ανάλογη ενημέρωση θα ζητηθεί και από τον ανάδοχο του έργου, στον οποίο υπήρξε η δέσμευση ότι θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για να μείνει ο δρόμος ανοιχτός, έστω και με περιορισμούς. Επίσης, θα ζητηθεί να περιοριστούν οι εργασίες την περίοδο αιχμής, από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο δηλαδή, αν και από τους επαγγελματίες επισημάνθηκε ότι οι δραστηριότητες στο ποτάμι είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παντελής Βλάχος ενημέρωσε πως θα γίνει και συντήρηση ενός δρόμου στο Ξηροβούνι, ώστε να εξυπηρετούνται τοπικές μετακινήσεις, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να κλείνει ο δρόμος κατά διαστήματα, λόγω των εκτελούμενων εργασιών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ