Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Γιατί είναι τόσο χαμηλές οι εντάσεις των εκλογών αυτών; Γιατί δεν βγήκε τίποτα από το ντιμπέιτ και η αίσθηση που άφησε ήταν αυτήν του χυλού; Προφανώς αυτό γίνεται γιατί κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, δεν θέλει να μπει στην ουσία που δεν είναι άλλη από την κρίση, τις πολιτικές αντιμετώπισής της και το νέο μνημόνιο. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται, όλοι ξέρουν τι γίνεται, όλα μοιάζουν να είναι στο δημόσιο χώρο εκτεθειμένα, αλλά κανείς δεν μιλάει για το προκείμενο. Είναι η περίπτωση που υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, αλλά κανείς δεν τον βλέπει ή δεν θέλει να τον δει.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα κόμματα, αλλά και η κοινή γνώμη, οι πολίτες που μοιάζει κι αυτοί να μην θέλουν να κουβεντιάσουν αυτή τη φορά επί της ουσίας. Κουράστηκαν, απογοητεύτηκαν, έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις; Μπορεί να ισχύουν όλα αυτά ταυτόχρονα.

Η διαχείριση

Από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε ότι η τακτική των μεγάλων κομμάτων σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα είναι η ανάδειξή τους ως καλύτερου διαχειριστή της εξουσίας. Τα μικρότερα κόμματα είτε δεν εισακούονται μέσα στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί (ποτέ δεν ακούγαμε τα μικρότερα κόμματα στη χώρα μας), είτε εντάσσονται και αυτά στις διεργασίες για την επόμενη μέρα και το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.
Βρισκόμαστε συνεπώς μπροστά σε ένα παράδοξο, η εποχή να είναι πολύ κρίσιμη, αλλά οι απαντήσεις μας στα αιτήματα της διακινδύνευσης που τίθενται, να μην αγγίζουν την καρδιά του κινδύνου, παρά να εφάπτονται μόνο στην επιφάνεια της διαχείρισής της. Ενδιαφερόμαστε πολύ για το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά όχι για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Μήπως τελικά, όλοι μας έχουμε αποδεχτεί τον «μονόδρομο» του μνημονίου;

Το πολιτικό

Μία εξήγηση είναι η κυριαρχία στην Ελλάδα της πολιτικής και ειδικά εκείνης της πολιτικής που επικεντρώνεται μόνο στο ποιος κερδίζει τις εκλογές, στο τι κάνουν οι υπουργοί, τι κάνουν τα κόμματα κλπ. Το κοινωνικό ζήτημα υποβιβάζεται μονίμως σε δεύτερο επίπεδο, υπό την πολιτική. Και το κυριότερο, λείπει η αυτονομία της πολιτικής από την κοινωνίας και το αντίθετο, κάτι που θα έπρεπε να μοιάζει αυτονόητο.
Αλλά ας μην ξεγελιόμαστε. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η κοινωνία έχει διαλυθεί κι ότι το νέο μνημόνιο αναμένεται να τη διαλύσει ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το μυστικό που κανείς δεν θέλει να αγγίξει σε αυτές τις εκλογές. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου