Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 03:45
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Μονόδρομος η μείωση των φόρων στα καύσιμα

Off

Με την τιμή της βενζίνης και στα πρατήρια καυσίμων των Ιωαννίνων να καταγράφει πλέον ιστορικά ρεκόρ, αφού σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε τα 2,30 το λίτρο(!), οι οδηγοί, αποδεδειγμένα πια, χρησιμοποιούν ολοένα και λιγότερο τα αυτοκίνητά τους, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Μπαίνοντας βέβαια στην καλοκαιρινή περίοδο, αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί περισσότερο εύκολα στην πράξη, ειδικά για τις μετακινήσεις που δε θεωρούνται απαραίτητες για λόγους υγείας ή εργασίας, από την άλλη όμως είναι σαφές, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια.

Η μείωση της κατανάλωσης έχει γίνει ευδιάκριτη πλέον και στους πρατηριούχους, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Θανάσης Παπαδόπουλος, δημιουργώντας και τεράστιο πρόβλημα στους ίδιους, που ούτως ή άλλως δεν έχουν, όπως είπε, μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε μιλώντας στο φακό του ITV, ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για σταδιακή έστω αποκλιμάκωση των τιμών, αντίθετα, αυτές θα ανεβούν κι άλλο, εάν εφαρμοστεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ταυτόχρονα δεν αναπληρωθούν οι ποσότητες αυτές με μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.

Έτσι, η Ομοσπονδία Πρατηριούχων εκτιμά, ότι είναι μονόδρομος η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα όπως και του ΦΠΑ, κάτι που έγινε στην περίπτωση του πετρελαίου κίνησης, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

«Άλλη λύση, πέραν της άμεσης μείωσης του Ειδικού Φόρου και του ΦΠΑ δεν υπάρχει. Ας δει η κυβέρνηση τα δημοσιονομικά περιθώρια και ας προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ για κάποιο διάστημα.

Αν αυτό γίνει, εκτιμούμε, ότι η τιμή μπορεί να πέσει στα επίπεδα προ κρίσης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης, επομένως οι όποιες απώλειες από τη μείωση του ΕΦΚ, θα ισοσκελιστούν. Επίσης, έχουμε προτείνει να χρησιμοποιηθεί και ποσοστό των αποθεμάτων, που διαθέτει η χώρα, για να μειωθεί κι άλλο η τιμή», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στους πρατηριούχους και στο ποσοστό κέρδους, τόνισε, ότι το πλαφόν θα έπρεπε να μπει στη χονδρική τιμή και στα διυλιστήρια και όχι στους πρατηριούχους που έχουν συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ