Πολιτισμός

Το Νέο Κύμα του Τσέχικου Κινηματογράφου

Off

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών «Κυριακές στο πανί», παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα του Τσεχικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960, ένα από τα πιο ανανεωτικά ευρωπαϊκά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου, που αντλούσε δυναμική και έμπνευση κυρίως από τα πολιτικά καθεστώτα.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: 15/5: Τζο ο Λεμονάδας

22/5: Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν

29/5: Οι έρωτες μιας ξανθιάς.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής».

Ώρα έναρξης: 20:30 με ελεύθερη είσοδο.,

Την Κυριακή 15 Μαΐου θα προβληθεί ο «Τζο ο Λεμονάδας» του Oldrich Lipský, 1964 (διάρκεια: 95’).

Ο Λίπτσκι θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Τσεχικού Κινηματογράφου. Ειδικεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στην κωμωδία ενώ διατέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του Σατιρικού Θεάτρου της Πράγας. Ένα δείγμα αυτής της κινηματογραφικής αφύπνισης είναι η εκκεντρική παρωδία γουέστερν «Τζο ο Λεμονάδας», που βάλλει ανελέητα κατά των χολιγουντιανών γουέστερν και κατά του αμερικανικού καπιταλισμού.

Σε μια τυπική πόλη του Φαρ Ουέστ, που μαστίζεται από τον αλκοολισμό και την εγκληματικότητα, φτάνει ο «φτωχός και μόνος καουμπόι», ο Τζο ο Λεμονάδας, που συμμαχεί με τους ελάχιστους «καλούς» του αντιαλκοολικού αγώνα και λανσάρει την Λόκα Κόλα, ένα μη αλκοολούχο αναψυκτικό.

Η ταινία, γυρισμένη με τρόπο που θυμίζει άλλοτε βωβή ταινία, άλλοτε μιούζικαλ ή animation, έχει όλα τα κλισέ γουέστερν: καυγάδες, σαλούν, πιστολέρος, μονομαχίες. Τα πάντα σατιρίζονται και κατακεραυνώνονται με έναν πρωτότυπο και απολαυστικό τρόπο.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ