Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 04:02
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

«Γιάννενα, Κόνιτσα και Β. Τζουμέρκα αποκτούν πολεοδομικό σχεδιασμό»

Off

Τρεις Δήμοι του νομού Ιωαννίνων θα αποκτήσουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπέγραψε ο αρμόδιος Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αρχίζει άμεσα η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους και τις Δημοτικές Ενότητες:

-Ιωαννιτών (Ιωαννιτών, Νήσου Ιωαννίνων, Παμβώτιδος, Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος).

-Κόνιτσας (Αετομηλίτσας, Φούρκας, Διστράτου, Μαστοροχωρίων, Κόνιτσας).

-Βορείων   Τζουμέρκων   ( Καλαρρυτών,   Βαθυπέδου,   Πραμάντων,   Συρράκου, Τζουμέρκων, Ματσουκίου, Κατσανοχωρίων).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, «τα ΤΠΣ εντάσσονται στο εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Πρόκειται για μια σπουδαία μεταρρύθμιση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 401 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αντίστοιχος πολεοδομικός σχεδιασμός δεν υπήρχε από σύστασης του ελληνικού κράτους.

Τα ΤΠΣ αποτελούν ασπίδα για το φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ενισχύουν την αειφόρο χρήση φυσικών πόρων. Με τις πλήρεις και σύγχρονες  μελέτες θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης  παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών. Ταυτόχρονα, προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και τη διαχείριση των   συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές».

Ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Προχωράμε σε μια σπουδαία μεταρρύθμιση. Το 70% της επικράτειας αποκτά πολεοδομικό σχεδιασμό και τα Γιάννενα με τη σειρά τους. Με ασφάλεια δικαίου γίνεται τακτοποίηση σε ένα άναρχο πολεοδομικό τοπίο. Επιτέλους, θα ξέρουν όλοι τι επιτρέπεται και που, να χτίσουν. Πρόκειται, επίσης, για ένα σημαντικό   επενδυτικό εργαλείο. Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή επενδύσεων που θα φέρουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ