Πολιτισμός

Η δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα

Off

Έναν πραγματικό θησαυρό περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «Testimonia et Memorabilia», που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και αφορά στην δωρεά ενός τμήματος των 2500 περίπου αντικειμένων, που δώρισε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο Ανδρέας Μπούζας.

Ο επιφανής Ηπειρώτης ιατρός, με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Συρράκου, εκτός από το επιστημονικό του έργο, αφιερώθηκε στη συλλογή αρχαίων και βυζαντινών αντικειμένων, με μοναδικό σκοπό στο τέλος της ζωής του, τα αντικείμενα αυτά να περιέλθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να τα δωρίσει στα δύο μουσεία της πόλεως των Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό, με την παράκληση να αποτελέσουν τμήμα της μόνιμης έκθεσης τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έκρινε σκόπιμο να παρουσιάσει μέρος των αντικειμένων αυτών σε μία έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσιάζοντας μαζί και τα αρχαία και τα βυζαντινά, πριν πάρουν το δρόμο τους, ξεχωριστά για το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο αντίστοιχα.

Η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδόπούλου έκανε λόγο για μία εξαιρετική συλλογή, με μοναδικά αντικείμενα, που κληροδότησε ο Ανδρέας Μπούζας στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, όπως όμως και στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο περιλαμβάνει λίθινα τέχνεργα και αγγεία προϊστορικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ειδώλια, χάλκινα κοσμήματα, σταυρούς, κοσμήματα, σκεύη λατρείας, αρχαία και βυζαντινά νομίσματα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ