Επικαιρότητα

Αναστολή στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ στα Τζουμέρκα

Off

Την αναστολή κάθε δραστηριότητας που αφορά στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και η οποία σχετίζεται με αδειοδοτήσεις έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζητά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, εκτιμώντας, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ο αριθμός των αιτήσεων για αδειοδότηση έργων αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών ή άλλων, θα εκτιναχθεί.

Το πρόσφατο παράδειγμα με την ΜΠΕ του αιολικού πάρκου για την περιοχή του Ξηροβουνίου, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, με την γνωμοδότηση να είναι αρνητική, αποτέλεσε το προοίμιο, όπως είπε ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γιαν. Σεντελές, αντίστοιχων μελετών.

Ωστόσο, με γνώμονα όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Ιούλιο του 2020 από την έδρα του δήμου, για την εκπόνηση ενός εθνικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ και όσα δεσμεύτηκε εκ νέου πριν από λίγες εβδομάδες ενώπιον των δημάρχων των ορεινών και μειονεκτικών δήμων, ο κ. Σεντελές τόνισε, ότι αποτελεί μοναδική επιλογή η αναστολή κάθε τέτοιας δραστηριότητας μέχρι την εκπόνηση ενός εθνικού χωροταξικού. Συνέδεσε μάλιστα το θέμα αυτό και με την προοπτική της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου, λέγοντας, ότι δε γίνεται να υλοποιηθεί κάθε σχεδιασμός, πριν την εκπόνηση του ΤΠΣ.

«Εξελίσσεται μία διαδικασία αδειοδοτήσεων, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημιουργεί η χώρα έναν ενεργειακό χάρτη, χωρίς τις τοπικές κοινωνίες, που καλούνται στο τελικό στάδιο να εκφέρουν απλώς, μία μη δεσμευτική άποψη. Περιμένουμε την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο δήμο Βορ. Τζουμέρκων, για να έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας, που θα μας δείξει τις κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να κινηθούμε και μέχρι τότε ζητάμε την αναστολή κάθε τέτοιας δραστηριότητας που αφορά στην περιοχή μας», ανέφερε αρχικά.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων εκτιμούν, ότι δε θα προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση στο Ξηροβούνι, είναι και η δέσμευση της περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει και να αδειοδοτηθεί καμία τέτοια επένδυση με γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο άνω των 1500 μέτρων.

«Η συγκεκριμένη επένδυση ξεκινά από τα 1600 μέτρα και είμαστε βέβαιοι, ότι τέτοιοι σχεδιασμοί, δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Δεν καταδικάζουμε συλλήβδην τις ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός, όπου το κράτος και οι τοπικοί φορείς θα έχουν ουσιαστικό λόγο», κατέληξε ο κ. Σεντελές.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ