Επικαιρότητα

Πέρασε στον προϋπολογισμό η υπερωριακή απασχόληση

Off

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, η προέγκριση καταρχάς της εγγραφής στον προϋπολογισμό της χορήγησης υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΙ, θέμα που είχε αποσυρθεί πριν μερικούς μήνες, όταν διαπιστώθηκε, πως η εισήγηση αφορούσε στο σύνολο του προσωπικού, ακόμη και σε ειδικότητες, που αντικειμενικά και ιστορικά καταγεγραμμένα, δεν έχει χρειαστεί ποτέ να εργαστούν υπερωριακά.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ διεξήχθη διά ζώσης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και από αυτήν δεν έλειψαν οι εντάσεις κυρίως για το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης και της εγγραφής του σχετικού ποσού στον προϋπολογισμό, όπως όμως και για το δεύτερο θέμα που αφορούσε στην πρόσληψη ορκωτού λογιστή για την αναζήτηση τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων από τους εργαζόμενους, με βάση τη δικαστική απόφαση για την εφαρμογή των περικοπών στο μισθολόγιό τους.

Σε αντίθεση με την αρχική εισήγηση που είχε αποσυρθεί, όταν η διοίκηση αντιλήφθηκε το σάλο που είχε προκληθεί με την πρόβλεψη της υπερωριακής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζόμενων, αυτή τη φορά, η εισήγηση αναφέρεται σε μικρότερο αριθμό εργαζόμενων, (περίπου 90 αντί 138) κάτι που σημαίνει και μικρότερο ποσό πρόβλεψης και δέσμευσης στον προϋπολογισμό.

Επισημάνθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο από τον κ. Αρλέτο, όσο και από τους κ.κ. Βάββα και Μάντζιο αντίστοιχα, που ανήκουν στην πλειοψηφία, ότι το ζήτημα χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και κυρίως να διευκρινιστεί προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα γίνει λεπτομερής έλεγχος για να διαπιστωθεί στο τέλος του εξαμήνου, εάν και από ποιους έγιναν οι υπερωρίες. Αυτό βέβαια έχει και μεγάλο θεωρητικό υπόβαθρο και ένα πρακτικό σκέλος, που θα φανεί εάν και κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ένταση με

τους εργαζόμενους

Στο ίδιο ζήτημα ωστόσο μειοψήφησε ο Θωμ. Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών», που επισήμανε αρχικά, ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα έτσι κι αλλιώς στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ με απόφασή της, να υπολογίσει αύξηση μισθού στο εργατοτεχνικό προσωπικό, που απασχολείται υπερωριακά εξ αντικειμένου, κάτι που δε γινόταν μέχρι σήμερα, όπου οι υπερωρίες «καλύπτονταν» με τη χορήγηση ρεπό.

Επίσης όμως έθεσε και ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς όπως είπε, η παράταξη θεωρεί υπερβολική την πρόβλεψη της υπηρεσίας για χορήγηση υπερωριών και σε ειδικότητες που εξ αντικειμένου, δεν εργάζονται υπερωριακά. Μάλιστα, τόσο ο κ. Γιωτίτσας, όσο και ο κ. Βάββας έκαναν χρήση στη διάρκεια της συνεδρίασης και του παραδείγματος και άλλων υπηρεσιών του δήμου, οι εργαζόμενοι των οποίων αν και δουλεύουν υπερωριακά, ούτε αμείβονται γι’ αυτό, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη, ούτε όμως και έχουν θέσει ζήτημα, αν και θα μπορούσαν.

Μοιραία έτσι, η συζήτηση πέρασε στο θέμα της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, που προβλέπει την εφαρμογή των περικοπών στο μισθολόγιο των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΙ, οι οποίες ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει, τελικά δεν έγιναν και πλέον, θα πρέπει να επιστραφούν τα επιπλέον ποσά.

Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση στην αίθουσα μεταξύ μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ και των εκπροσώπων των εργαζόμενων, που υποστήριξαν, με αφορμή και την πρόσληψη ορκωτού λογιστή για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα και τον τρόπο επιστροφής τους στην επιχείρηση, ότι… κακώς ανοίγει και πάλι το ζήτημα και πως με τον τρόπο αυτό η «εργασιακή ειρήνη» στη ΔΕΥΑΙ δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ