Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 09:16
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουνίου 2022
Χωρίς κατηγορία

Κομβικός ο ρόλος της πρόληψης των εξαρτήσεων

Off

Ο κομβικός ρόλος της πρόληψης στις σύγχρονες συνθήκες και προκλήσεις στον χώρο των εξαρτήσεων, αναδείχθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης Σχεδία, το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στην ημερίδα που είχε τίτλο «οι πολλαπλές διαστάσεις της εξάρτησης. Διαχρονικές πρακτικές – Νέες προκλήσεις», δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει εισηγήσεις και τοποθετήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες του Κέντρου και όχι μόνο για τις σύγχρονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με την πρόεδρο του Κέντρου Σχεδία Σοφία Μαρκούλα να τονίζει την ανάγκη μίας ουσιαστικής συζήτησης για τα αίτια των εξαρτήσεων, που απασχολούν κυρίως τη νεολαία, αλλά όχι μόνον αυτή.

«Αλλαγές στις συνήθειες των χρηστών, νέες ουσίες, πολλαπλές εξαρτήσεις δημιουργούν δεδομένα που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Πολλοί είναι εκείνοι, που θεωρούν πως οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες. Όμως η μάχη δεν είναι χαμένη. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μοιρολατρικά», ανέφερε.

Στη σημασία της πρόληψης για την αποφυγή των εξαρτήσεων και ειδικότερα στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η «Σχεδία» διαχρονικά ήταν αφιερωμένες οι ομιλίες της κοινωνιολόγου του Κέντρου Πρόληψης, Καλλιόπης Κομνηνού και της ψυχοπαιδαγωγού Ερασμίας Φείδη με την πρώτη να αναπτύσσει το θέμα «Βασικές αρχές και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων» και τη δεύτερη να μιλά με θέμα «Καθολικές, επικεντρωμένες και ενδεδειγμένες προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης “Σχεδία”.

Ακολούθησαν οι βασικές εισηγήσεις της ημερίδας από τον Βασίλη Κούτρα, επιστημονικά υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης και τον νευρολόγο – ψυχίατρο, συντονιστή διευθυντή Τμημάτων Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Γεωργάκα.

Ως ένα επαχθέστατο κοινωνικό πρόβλημα χαρακτήρισε τις εξαρτήσεις ο κ. Γεωργάκας. «Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του. Όταν οι σχέσεις αυτές δεν είναι στέρεες, ευνοείται η ανάπτυξη εξαρτήσεων», τόνισε, σημειώνοντας ότι η εξάρτηση μπορεί να είναι μια προσωπική επιλογή, η απεξάρτηση, όμως, απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια. «Η απεξάρτηση είναι μια κινηματική μορφή αντιμετώπισης προβλημάτων», ανέφερε, ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι συνεχίζει να διαθέτει μια πρωτοποριακή αντίληψη.

Στις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της εξάρτησης και της διαχείρισής της αναφέρθηκε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλειος Κούτρας, ενώ μίλησε και για τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται και τα οποία έχουν ως βασική αρχή τη θετική ενίσχυση.

Χαιρετισμοί

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο αντιπρύτανης Στ. Νικολόπουλος, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Χριστ. Τσέτσου και ο καθηγητής νευρολογίας, αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Σπυρ. Κονιτσιώτης.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Πάνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Κώστας Παργανάς και φυσικά τα μέλη του Δ.Σ. της «Σχεδίας», ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης,ο αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθή Μάστακα, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χρήστος Στουγιάννος και η εκπρόσωπος των εργαζομένων Σοφία Γκόντα, η οποία συντόνισε και το πάνελ των ομιλητών. Απουσίαζε η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μαργαρίτα Κιτσανού, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ