Επικαιρότητα

Προοίμιο… προεκλογικού κλίματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Off

Το προοίμιο του κλίματος ενδεχομένως και του περιεχομένου των μελλοντικών συνεδριάσεων πλησιάζοντας προς τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, αναμένεται να αποτελέσουν οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, όπως ακριβώς φάνηκε στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου, μετά από πολλούς μήνες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας και ελλείψει θεμάτων πολιτικού κατά βάση ενδιαφέροντος στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου, η αφορμή για μία επίκαιρη πολιτική και προεκλογική συζήτηση δόθηκε από την ενημέρωση του Αλ. Καχριμάνη, για κάποια θέματα, που συνοψίστηκαν ωστόσο στην εφαρμογή της απλής αναλογικής με το Νόμο Σκουρλέτη στην αυτοδιοίκηση και στα προβλήματα που αυτή προκάλεσε.

Η παρέμβαση του κ. Καχριμάνη πάντως έδειξε να ξεφεύγει και από τα πολιτικά ειωθότα με την έννοια πως άσκησε κριτική και στην Κυβέρνηση και ειδικά στον υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με αφορμή την πρόσφατη εξαγγελία του από την Άρτα, για την επαναφορά του πολιτικού προϊσταμένου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι όποιος ασκεί διοίκηση αντιλαμβάνεται, ότι στην αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, με εξαίρεση σε δήμους και περιφέρειες, που όπως στην Ήπειρο, η πρώτη παράταξη έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. «Διαχρονικά, το κράτος θέλει να ελέγχει την αυτοδιοίκηση. Δεν είδα όμως κανέναν από όλους εδώ μέσα να διαμαρτύρεται, όταν ο κ. Βορίδης επανέφερε τον πολιτικό διορισμένο προϊστάμενο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, σε έναν οργανισμό του κράτους που διαθέτει ακόμη και σήμερα, υπηρεσίες, που δεν έχουν αντικείμενο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στη συνέχεια σε επιμέρους θέματα, όπως η ακρίβεια, τα αγροτικά θέματα, η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και το αίτημα της παράταξης Ζάψα για έκδοση ψηφίσματος για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, παραπέμποντας για το συγκεκριμένο, σε ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων εντός του επόμενου 15νθημέρου.

Η αντιπολίτευση

Ορμώμενη από τις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη, που φάνηκε να έχουν και κάποιους αποδέκτες στο εσωτερικό της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης, η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία για να ασκήσει συνολικά πολιτική κριτική στο έργο της περιφερειακής αρχής, αλλά και της Κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα της αυτοδιοίκησης και γενικότερα.

Ο Γ. Ζάψας περιορίστηκε απλώς να επαναφέρει την πρότασή του για έκδοση ψηφίσματος για τη σιδηροδρομική σύνδεση, σε μία προσπάθεια να επανέλθει το θέμα στην επικαιρότητα. Ο Σπ. Ριζόπουλος απέδωσε στον κ. Καχριμάνη μία αγωνιώδη προσπάθεια να στηρίξει το κυβερνητικό έργο, για να κερδίσει και πάλι την κομματική εύνοια της Ν.Δ. «Το σημαντικό όμως είναι, ότι πέντε χρόνια τώρα έχουν πάει όλα στον Καιάδα. Από όλα τα μεγάλα έργα στην Ήπειρο, δεν έχετε προχωρήσει ούτε ένα», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Στο μέτωπο της ακρίβειας και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης σε σχέση με τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης επέμεινε ο Δημ. Δημητρίου.

Ο Γ. Πρέντζας για τη Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή την άρνηση της περιφ. αρχής να χορηγήσει στην αντιπολίτευση έγγραφα είτε για τη λειτουργία του εργοστασίου ΜΕΑ είτε τώρα για το Κλειστό Ξιφασκίας επιτέθηκε στον Αλ. Καχριμάνη, για την αναφορά του, ότι «οι Περιφέρειες θα έπρεπε να είναι τοπικές Κυβερνήσεις», λέγοντας, ότι «αυτό θα ήταν μία τραγωδία. Σκεφτείτε να σας είχαν αυτοτελείς, χωρίς να δίνετε κιόλας λόγο τι θα κάνατε. Φτάσαμε στον Εισαγγελέα για να πάρουμε έγγραφα για το εργοστάσιο και το ΣΔΙΤ και για το Κλειστό Ξιφασκίας μας λέτε, ότι δε μπορούν να δοθούν έγγραφα, γιατί ανήκουν στο Περιφερειακό Ταμείο, που δεν υπόκειται σε έλεγχο. Ο έλεγχος είναι βασική δημοκρατική διαδικασία, όμως ούτε αυτός δε μπορεί να γίνει», ανέφερε ο κ. Πρέντζας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εισηγήσεις των Ζ. Γαλατά και Κων. Νουτσόπουλου αντίστοιχα, πριν η συζήτηση εισέλθει στην ημερήσια διάταξη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ