Επικαιρότητα

Εγκώμιο για το πολύπλευρο έργο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων

Off

Με έναν απόλυτα εγκωμιαστικό λόγο για το έργο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου, στα χρόνια που υπηρετεί την τοπική Μητρόπολη και τις νέες διαστάσεις που έχει προσδώσει, παράλληλα με το πνευματικό και θρησκευτικό έργο, σφράγισε την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την τελετή του Αγιασμού των εγκαταστάσεων του Τυροκομείου και της φάρμας που δημιούργησε η Μητρόπολη στη Βελλά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την τέλεση του Αγιασμού για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε αυτές και να ενημερωθεί και από τον κ. Μάξιμο, αλλά και από τα στελέχη του Τυροκομείου για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την περιοχή, με νέες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως με τη δυνατότητα ενασχόλησης νέων ανθρώπων, με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

«Οφείλω να συγχαρώ τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, για το πολυδιάστατο έργο του που έδωσε ζωντάνια στην τοπική Εκκλησία και εκτός των τεσσάρων τοίχων των Ναών, με το καθημερινό του ενδιαφέρον για τη νέα γενιά και το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, παράλληλα με το θρησκευτικό  και πνευματικό του έργο. Εκτιμώ, ότι το έργο αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Μητροπόλεις και εκφράζω την Πατριαρχική ευαρέσκεια και εύχομαι όλα τα σχέδια και τα όνειρα να πραγματοποιηθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Νωρίτερα, είχε ενημερωθεί από τον κ. Μάξιμο λεπτομερώς για το έργο που έγινε στη Βελλά, αλλά και για το σύνολο εκείνων που βοήθησαν με τις αποφάσεις, με το έργο τους ή και με τις δωρεές τους.

200.000 από το ΥΠΕΝ

ανακοίνωσε ο Γ. Αμυράς

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς ανακοίνωσε από τη Βελλά την χρηματοδότηση από το υπουργείο με ποσό 200.000 ευρώ ενός έργου, που εντάσσει παράλληλα περιπατητικές και πεζοπορικές διαδρομές, προσκυνηματικού χαρακτήρα, παράλληλα με την ανάδειξη και προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου επίσης, με την επαγγελματική του ιδιότητα έκανε γνωστό πως εδώ και λίγες ημέρες ο ΕΦΕΤ εξέδωσε την πιστοποίηση του Τυροκομείου της Βελλάς το οποίο θα μπορεί να παράγει στο εξής πιστοποιημένα προϊόντα με δική τους ταυτότητα.

Χαιρετισμό ακόμη στην τελετή του Αγιασμού απηύθυνε και ο διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων Μιχ. Αλεξίου.

Υποδοχή στο Καθολικό

της Μονής Βελλάς

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Βελλά ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την επίσημη παράδοση ξανά σε χρήση του Καθολικού της Ιεράς Μονής Βελλάς, που είχε υποστεί σημαντικές φθορές από τη μεγάλη σεισμική δόνηση του 2016.

Η επίσκεψη όμως στη Μονή έφερε στο προσκήνιο και μία σημαντική είδηση την οποία έκανε γνωστή η αναπλ. διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου, που ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των εργασιών διαπιστώθηκε, ότι είναι λανθασμένη η αρχική θεώρηση, ότι το μνημείο είναι του 16ου ή του 17ου αιώνα, αλλά είναι πολύ παλαιότερο και μάλιστα χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

«Εκτιμούμε με μεγάλη ασφάλεια πλέον, ότι πρόκειται για ένα μνημείο της βυζαντινής περιόδου και μάλιστα ότι πρόκειται για την έδρα της Επισκοπής Φωτικής και Βελλάς του 10ου αιώνα, η οποία αναφέρεται σε βυζαντινές πηγές.

Αυτό μας δείχνει, μία πολύ μεγαλύτερη σπουδαιότητα που έχει το μνημείο», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ