Επικαιρότητα

Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Off

Επίτιμος Καθηγητής των Τμημάτων Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Φιλοσοφικής και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναγορεύτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ήταν εκείνος που εκ μέρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης και της Ηπείρου μίλησε για την ξεχωριστή τιμή, που αποτελεί για το Πανεπιστήμιο η αποδοχή της πρότασης για την αναγόρευση από τον Πατριάρχη και στάθηκε στην ομιλία του στο διαχρονικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην προσφορά του στον Ελληνισμό και στον κόσμο.

«Η σημερινή τιμή αφορά τα στοιχεία στη διαδρομή της ζωής σας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά σας ώστε η επόμενη γενιά να οραματιστεί και να παραδειγματιστεί από αυτά. Μέχρι το 1964 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα Γράμματα στα Γιάννενα ήταν στενά συνδεδεμένα με την Εκκλησία και σε αυτό συνετέλεσαν μεταξύ άλλων καθοριστικά, οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, που ήταν απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», ανέφερε αρχικά ο κ. Αλμπάνης.

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Αλμπάνη είχε και προσωπικά στοιχεία, καθώς έκανε αναφορά στην καταγωγή του από την Ανατολική Θράκη και τόνισε πως η αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη πέραν της τεράστιας τιμής για το Πανεπιστήμιο αποτελεί και για τον ίδιο προσωπικά ένα ορόσημο ζωής.

Ακολούθησε η περιένδυση του Πατριάρχη από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Ιωάννη Τζαμτζή και η επίδοση του ψηφίσματος από τον πρύτανη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε στη συνέχεια την ομιλία του με τίτλο «Παιδείας εγκώμιον».

«Παρά την ομολογουμένως εκπληκτική πρόοδο της επιστήμης, η ανθρωπιά ποτέ δε θα είναι αυτονόητη και δεδομένη, αλλά θα είναι πάντοτε ένα προσωπικό κατόρθωμα», ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την προσέλευση, όσο και μετά την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ύμνους απέδωσε ο βυζαντινός χορός της Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ