Επικαιρότητα

Στους δήμους η διαχείριση, στους δημότες το… μάρμαρο;

Off

Κατά πλειοψηφία και με τα δύο μέτωπα που ήρθαν τα δύο τελευταία χρόνια σε αντιπαράθεση αρκετές φορές να παραμένουν ενεργά, η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων αποφάσισε να αιτηθεί προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων διαχείρισης απορριμμάτων στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Με την ψηφοφορία αυτή μετά από μία συζήτηση τριών περίπου ωρών από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και κυρίως οι αιχμές εκατέρωθεν, ο ΦΟΔΣΑ κάνει το επόμενο βήμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτή προβλέπεται με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή πριν από ένα μήνα και επί της οποίας μέχρι και χθες τουλάχιστον δεν υπήρξε καμία αλλαγή ή τροποποίηση, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα.

Το κρίσιμο ζητούμενο βέβαια είναι να αποδειχθεί και να αποδεχθεί παράλληλα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου διαθέτει και την διοικητική επάρκεια και τον υπηρεσιακό μηχανισμό αλλά και την διαχειριστική δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη και αρμοδιότητα αυτή και σε δεύτερο επίπεδο να την αναλάβει στην πράξη.

Αυτό όμως που επίσης αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές τριβές ειδικά ενόψει της προεκλογικής περιόδου δεν είναι άλλο από το πρόστιμο των 3 και πλέον εκ. ευρώ που επέβαλε το διαιτητικό δικαστήριο στην Περιφέρεια Ηπείρου δικαιώνοντας την προσφυγή του εργοστασίου.

Όπως αποτυπώθηκε και στην συνεδρίαση της Δευτέρας εκτός από την δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιμηκυνθεί ο χρόνος της αποπληρωμής, δεν υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα για να μην περάσει το χρέος αυτό στους δήμους, επομένως να μην επιβαρυνθούν οι Ηπειρώτες.

Αυτό το «αγκάθι» είναι κάτι που θα βρεθεί μπροστά στους διαχειριστές των απορριμμάτων στην Ήπειρο τους επόμενους μήνες, με τους δημάρχους και τα μέλη του ΦΟΔΣΑ που κράτησαν και χθες αποστάσεις να διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις.

Ποιοι ψήφισαν όχι και λευκό

Ως προς το μέτωπο των αντιδρώντων η κατά πλειοψηφία απόφαση υπέρ της υποβολής του αιτήματος στην Αποκεντρωμένη αποτυπώθηκε με την αρνητική ψήφο των δημάρχων Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, με το «παρών» των δημάρχων Μετσόβου και Καραϊσκάκη και με το «λευκό» του δήμου Ιωαννιτών, του δήμου Κόνιτσας και των δύο εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Πρέβεζας.

Από την Π.Ε. Ιωαννίνων θετικά ψήφισαν οι δήμαρχοι Δωδώνης και Βορ. Τζουμέρκων αντίστοιχα.

Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν πράγματι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία όπως φιλοδοξεί η διοίκηση και όπως παρουσιάστηκε στην εισήγηση από τον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή εξέφρασαν και μέλη του ΦΟΔΣΑ που υπερψήφισαν την πρόταση του προεδρείου.

Οι τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νικ. Καλαντζής στην εισήγησή του τόνισε πως με την τροπολογία η κυβέρνηση έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή που δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

«Έχουμε στο πλάι μας την ελληνική κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι έχει ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Ο ειδικός γραμματέας κ. Γραφάκος και η κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας και ο εγγυητής όσων ζητάμε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οι δήμαρχοι Άρτας και Ηγουμενίτσας Χρ. Τσιρογιάννης και Γ. Λώλος αντίστοιχα στάθηκαν θετικά απέναντι στην εισήγηση επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί στην Περιφέρεια η προσφορά της στη βοήθεια προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Οι επιφυλάξεις

Από τον δήμο Ιωαννιτών την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Β. Βλέτσας που τόνισε πως υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την διοικητική και διαχειριστική επάρκεια του ΦΟΔΣΑ με την διοίκησή του να έχει αποτύχει μέχρι σήμερα και να έχει οδηγήσει με τις ενέργειές της σε πολλαπλά αδιέξοδα.

«Θεωρούμε ότι θα οδηγηθούμε σε περίπτωση θετικής ψήφους σε πρόσθετα αδιέξοδα και σε επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών μας.

Ζητάμε λεπτομερή καταγραφή όλων των εκκρεμοτήτων και τη ρητή δέσμευση της διοίκησης ότι δεν θα μεταφερθούν στους δήμους οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να προκύπτει από την εισήγηση του προέδρου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βλέτσας.

Για «έκθεση προθέσεων» έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Ι. Δαρδαμάνης ως εκπρόσωπος του δήμου Πρέβεζας.

«Είναι δύσκολη η αρμονική σχέση του Φορέα Σύμπραξης και ημών. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι βλέπουμε την εταιρεία που λειτουργεί το εργοστάσιο να είναι χαρούμενη και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Ζίτσας επέμεινε και αυτός στο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετακυλιστεί το πρόστιμο στους Ηπειρώτες και κάλεσε τους συναδέλφους του να αποτιμήσουν το κόστος της σημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων με αυτό που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον.

Για «εκβιαστικό δίλημμα» έκανε λόγο ο Κων. Καψάλης που πρόσθεσε ότι πίσω από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ διοίκησης του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας υπάρχουν «κομματικά παιχνίδια» στο χώρο της τοπικής Ν.Δ.

Ακολούθησαν και οι τοποθετήσεις υπέρ ή κατά της πρότασης του προέδρου με τον αντιπρόεδρο Θ. Μπέγκα στο τέλος να λέει πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το κόστος δεν θα επιβαρύνει τους Ηπειρώτες και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτση να τονίζει πως η Περιφέρεια έχει ήδη παραιτηθεί από την άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου, αφού αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση Σύμπραξης.

«Χαμαιλέοντες οι εκπρόσωποι της δημ. αρχής»

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ, με τον Θ. Μπέγκα να κάνει λόγο για μία κορυφαία πολιτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης προχωρά στην ανάληψη των αρμοδιοτήτων, των υποχρεώσεων και των ευθυνών του απέναντι στους πολίτες.

«Η απόφαση δεν αφορά την παρούσα διοίκηση, αλλά το μέλλον της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

«Τέλος, μόνο ως θλιβερή μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του δήμου Ιωαννιτών, του μεγάλου δήμου της Ηπείρου, οι οποίοι ως χαμαιλέοντες και ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι που νίπτουν τας χείρας τους, αντί να εκφράσουν μια ξεκάθαρη άποψη για το θέμα της ημερήσιας διάταξης, περίμεναν να δουν πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί για να ψηφίσουν στο τέλος λευκό», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ