Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:24
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2024
Επικαιρότητα

Διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις

Off

Ποδαρικό με το… αριστερό έκανε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης με τη νέα της σύνθεση, επιβεβαιώθηκε πλήρως η διάσταση απόψεων ακόμη και μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου, αλλά κυρίως οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα ζητήματα λειτουργίας του Συνδέσμου, με τις προσεγγίσεις να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

Από την άλλη θα μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να πει, ότι για μία διοίκηση που μόλις χθες έκανε την πρώτη της συνεδρίαση, είναι απολύτως λογικό να μην έχει βρει ακόμη τα πατήματά της, κάτι που παρατηρείται ακόμη και σήμερα σε δημοτικά συμβούλια μετά από πέντε ολόκληρους μήνες από την ανάληψη της διοίκησης.

Ακόμη και οι θέσεις που κατέλαβαν τα μέλη της διοίκησης πρόδιδαν τα διαφορετικά στρατόπεδα με τα όρια να γίνονται ακόμη πιο ευκρινή, όταν υπήρξαν και οι τοποθετήσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας. Μία συζήτηση που αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε για μισή περίπου ώρα χωρίς την νόμιμη απαρτία, αφού παρόντα ήταν 15 από τα 31 μέλη. Τελικά, η συνεδρίαση απέκτησε νομότυπο χαρακτήρα με την προσέλευση ενός ακόμη μέλους όμως ακόμη και αυτό τίθεται προς αμφισβήτηση καθότι τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Χρ. Ντακαλέτση με αφορμή την έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου στον δήμο Ηγουμενίτσας, ενός μέλους του Συνδέσμου χωρίς αυτός να έχει ακόμη αντικατασταθεί. Έτσι, αποφασίστηκε να υποβληθεί σχετικό ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη εάν και με ποιον τρόπο θα πρέπει να αντικατασταθεί και από μέλος του Συνδέσμου.

Αποστάσεις

Το πρώτο που έγινε σαφές και ξεκάθαρο ήταν η απόσταση που χωρίζει τον πρόεδρο κ. Γεωργάκο από την αντιπρόεδρο κα Καλογιάννη που δεν αναφέρεται μόνο στην απόσταση μεταξύ των θέσεων που πήραν γύρω από το οβάλ γραφείο. Αφού ο κ. Γεωργάκος έκανε μία πρώτη ενημέρωση, ακόμη και για θέματα ημερήσιας διάταξης, η κα Καλογιάννη τοποθετήθηκε θέτοντάς συγκεκριμένα ζητήματα λειτουργίας του Συνδέσμου που θα πρέπει και να αντιμετωπιστούν αλλά και συγκεκριμένα ζητήματα επί προτάσεών της, που θα περιμείνει όπως είπε, απαντήσεις.

ΧΥΤΥ και αποτύπωση

υποδομών

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Γεωργάκος στη λειτουργία των ΧΥΤΥ στην Ήπειρο με την απόφασή του να παραταθεί η σύμβαση με τον ανάδοχο της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Ελληνικού να εγκρίνεται από το Σώμα, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού. Επίσης όμως άφησε και αιχμές για τη λειτουργία του Φορέα με την προηγούμενη διοίκηση, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε να συνεδριάσει από τον Νοέμβριο και κληροδότησε μία σειρά προβλημάτων και εκκρεμοτήτων στη νέα διοίκηση.

Η κα Καλογιάννη από την άλλη όπως και ο κ. Μπέγκας που έλαβε το λόγο, προσπάθησαν να υπερασπιστούν το έργο της προηγούμενης διοίκησης, με την αντιπρόεδρο να χαρακτηρίζει ως επιτακτική αναγκαιότητα την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού για τις επόμενες κινήσεις του Συνδέσμου και επίσης να ζητά ενημέρωση για το ποιες είναι οι υποδομές που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Συνδέσμου, ποιες εκκρεμούν όπως επίσης το ίδιο για έργα και συμβάσεις.

Μπαταχτσήδες οι δήμοι

Ζηρού και Νικ. Σκουφά

Στην αρχή της συνεδρίασης και εκτός ημερήσιας ο δήμαρχος Νικ. Σκουφά Κων. Παπασιώζος ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει το αίτημα για μεταφορά της αποπληρωμής των οφειλών του δήμου για το 2025, ώστε να καταφέρει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου. Θεωρητικά, το αίτημα αντιμετωπίστηκε με κατανόηση – όχι από όλους – όμως αυτό που εγκρίθηκε, ήταν να διερευνηθεί εάν ο Σύνδεσμος μπορεί να πάρει μία τέτοια απόφαση και εάν η απόφαση αυτή, είναι νομότυπη. Ο δήμος Νικ. Σκουφά και ο δήμος Ζηρού αντίστοιχα, είναι οι δύο δήμοι που από το 2019 μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους στον Σύνδεσμο για τη διαχείριση των αποβλήτων με τον πρώην δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή να είναι ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, τη δε πρώην δήμαρχο Νικ. Σκουφά κα Βαβέτση να είναι μεταξύ εκείνων που είχαν σηκώσει την «σημαία της επανάστασης» κατά της Περιφέρειας Ηπείρου κατά κύριο λόγο διεκδικώντας για λογαριασμό των δήμων και του Συνδέσμου την πλήρη αυτονομία και αυτοτέλεια κινήσεων και αποφάσεων. Στην πράξη όμως, όπως ανέφερε και ο νυν δήμαρχος Νικ. Σκουφά κ. Παπασιώζος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γεωργάκος δεν ήταν και από τους… συνεπείς δήμους.

Συνολικά επίσης, οι οφειλές δήμων προς τον ΑΣΔΑ ανέρχονται σε 6,5 εκ. ευρώ που με τις προσαυξήσεις φτάνουν τα 7,7 εκ. ευρώ, ενώ οφειλή ενός εκ. περίπου έχει και ο δήμος Κερκυραίων που μεταφέρει τα απορρίμματα στο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ