Πολιτισμός

Ο «γάμος στις φλόγες» στο Ελληνικό και τα Πράμαντα

Off

Με δύο πνευματικές εκδηλώσεις τιμά ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τον ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο και το μαρτυρικό Κομμένο μέσω του βιβλίου του «γάμος στις φλόγες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «24 γράμματα».

Το μυθιστόρημα «γάμος στις φλόγες» αφηγείται τον ματωμένο γάμο της τραγικής νύφης του μαρτυρικού Κομμένου Αλεξάνδρας, τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν οι στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις έκαψαν το Κομμένο.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 5 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 12ου Συμποσίου Γλυπτικής. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο Όμιλος φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ). Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, η φιλόλογος και συγγραφέας Νίκη Ζούκη και η κοινωνιολόγος και διευθύντρια του 3ου Λυκείου Άρτας Βαγγελιώ Μπρισένιου. Κείμενα του βιβλίο θα αποδώσουν η αρχιτέκτων- μουσειολόγος Αριάδνη Παπαϊωάννου και η φιλόλογος Νίκη Γιανατσή. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και τέως αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ) Βασίλης Παπαϊωάννου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η μουσική κομπανία του Γιώργου Πατσούρα.

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιείται Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο – αίθουσα εκδηλώσεων Πραμάντων. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Ευτυχία Τραγουδάρα – Σωτηροπούλου, η κοινωνιολόγος, διευθύντρια 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας Βαγγελιώ Μπρισένιου και ο συγγραφέας. Θα συντονίζει η Ευτυχία Τραγουδάρα – Σωτηροπούλου και θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πραμάντων και δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Μολώνη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με θέμα του τον γάμο της Αλεξάνδρας μέσα από μαρτυρίες. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει πραμαντιώτικο κέρασμα με τοπικά εδέσματα και ποτά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ