Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:07
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αυγούστου 2022
Εκδηλώσεις

Πολιτισμός είναι και η επεξεργασία του μαλλιού προβάτων

Off

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Σκλίβανης με θέμα: «Επεξεργασία Μαλλιού: Παρόν και Μέλλον» στα πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Σκλίβανη 2022».

Ομιλητές ήταν ο Δρ Γεώργιος Μπέλλος, Γεωπόνος – Ζωοτέχνης, Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων με θέμα «Ενέργειες ανάδειξης του μαλλιού από πρόβατα τοπικών φυλών της Ηπείρου» καθώς και η Ιωάννα Μάνδηλα, Περιβαλλοντολόγος, ιδρυτικό μέλος του “Τhe Pokari Project” με θέμα: «The Pokari Project – Αναβίωση του ελληνικού πρόβειου μαλλιού». Είχε προηγηθεί επίδειξη ύφανσης στον όρθιο αργαλειό που λειτουργεί στο Μουσείο της Σκλίβανης.

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Μπέλλος παρουσίασε τις «Ενέργειες ανάδειξης του μαλλιού από πρόβατα τοπικών φυλών της Ηπείρου». Εστίασε στη διαρκή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί από το 2014, μεταξύ διάφορων ελληνικών φορέων (Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Ιωαννίνων & Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου) και του «ATELIER-Wools of Europe» μια Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελέτη, την Καινοτομία και την Έρευνα στο μαλλί των αγροτικών ζώων. Επίσης αναφέρθηκε στις επιστημονικές έρευνες για την εκτίμηση της ποιότητας του μαλλιού από τρεις Ηπειρωτικές φυλές προβάτων, στην εκπαιδευτική επίσκεψη Ελλήνων κτηνοτρόφων στη Νότια Γαλλία και στις ενέργειες δημοσιοποίησης των δράσεων για το μαλλί που έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία.

To «The Pokari Project» είναι μία ομάδα που αποτελείται από κτηνοτρόφους, χειροτέχνες και επιστήμονες και στοχεύει στην αναβίωση του ελληνικού πρόβειου μαλλιού. Η κα Ι. Μάνδηλα αναφέρθηκε στις παρούσες αλλά και μελλοντικές της δράσεις. Συγκεκριμένα στην μεταποίηση ακατέργαστου μαλλιού αυτόχθονων φυλών προβάτων σε νήμα και χρηστικά αντικείμενα όπως και στη διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν σεμινάρια μεταποίησης μαλλιού, το Θερινό Σχολείο Μαλλιού και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού τύπου εκπαιδευτική βαλίτσα.

Οι προσεχείς εκδηλώσεις

Τις επόμενες ημέρες οι εκδηλώσεις στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Σκλίβανη 2022» περιλαμβάνουν:

Πέμπτη 11 Αυγούστου

09:30 μ.μ.: Εκδήλωση: “Μουσικοί της Σκλίβανης” (Κεντρική Πλατεία, Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης)

Παρασκευή 12 Αυγούστου

08:00 π.μ: Ημερήσια Εκδρομή Πηγές Αχέροντα – Γλυκή (Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης)

08:30 μ.μ :Θεατρική Παράσταση :”Επιστροφή στο Χωριό” από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης (Κεντρική Πλατεία)

11:59 μ.μ.: Πάρτυ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΚΛΙΒΑΝΗΣ (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)

Σάββατο 13 Αυγούστου

7:00 π.μ.: Ανάβαση στο Ξηροβούνι, (Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης)

9:30 π.μ: Μνημόσυνο υπέρ ευεργετών, πεσόντων και εκτελεσθέντων αμάχων στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, κατάθεση στεφάνων

9:00 μ.μ.: Μουσικοχορευτική Εκδήλωση (Κεντρική Πλατεία)

Συμμετέχουν:  Χορευτικός Όμιλος Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης και Περιχώρων. Θα ακολουθήσει γλέντι με το συγκρότημα του Χρήστου Ντούλια και  Αναστάσιου Δήμου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ