Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 11:52
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Ολοκληρώθηκε το Φθινοπωρινό Σχολείο στη Βύλιζα

Off

Στις 7-8 & 9 Οκτωβρίου του 2021 λειτούργησε το Φθινοπωρινό Σχολείο που συνδιοργάνωσαν τα Πανεπιστήμια Munster Γερμανίας και Ιωαννίνων, για τον Βυζαντινό Πολιτισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος: «Πολιτισμός και Ιστορία της Δυτικής Ελλάδας από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι τα Μεταβυζαντινά Χρόνια», χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας (DAAD).

Τον Ιούνιο του 2022 συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Σχολείου.

Οι εργασίες είχαν ως αντικείμενο τη μελέτη και ανάδειξη του εναπομείναντος θρησκευτικού πλούτου της Μονής Βύλιζας και κυρίως των φορητών εικόνων, χειρογράφων, παλαιτύπων και άλλων κειμηλίων, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 15ο αιώνα μέχρι και τον 20ο.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της Ι.Μ. Βύλιζας και στο Μουσείο της που φιλοξενείται σε αίθουσες του Δημ. Σχολείου Ματσουκίου. Οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Σχολείου στη Μονή – όπου και διανυκτέρευσαν – και στο Ματσούκι, απολαμβάνοντας τη ζεστή φιλοξενία των Ματσουκιωτών.

Η Μοναστηριακή Επιτροπή της Ι.Μ. Βύλιζας, ευχαριστεί θερμά τους οργανωτές Michael Grunbart, καθηγητή του Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Munster Γερμανίας και τον Χρήστο Σταυράκο, καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την επιλογή της Μονής Βύλιζας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

«Η επιλογή αυτή περιποιεί ξεχωριστής τιμή για το Μοναστήρι μας και για το Ματσούκι. Επίσης ευχαριστούμε τους 22 μεταπτυχιακούς φοιτητές (Γερμανούς και Έλληνες) που με την συμμετοχή τους και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν τελικά από τη λειτουργία του Σχολείου θετικά μόνο στοιχεία θα προσθέσουν στην ανάδειξη της Ιστορίας του συγκεκριμένου Θρησκευτικού Μνημείου.

Τα συμπεράσματα της ενδελεχούς αυτής μελέτης θα αποτυπωθούν στον κατάλογο της συλλογής των εικόνων της Βύλιζας, που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στα Γερμανικά και στα Ελληνικά», σημειώνει η Μοναστηριακή Επιτροπή.

Η Μοναστηριακή Επιτροπή, για την ευγενή αυτή τους προσφορά απένειμε στους κ.κ. καθηγητές – εκπροσωπώντας και τους φοιτητές τους – τον «Τίτλο Ευποιίας» της Μονής, κατατάσσοντας αυτούς εις τους δωρητές της Μονής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ