Πολιτισμός

ΑΡΧ. ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Η δύναμη των τεσσάρων με τέσσερις κούκλες

Off

Τέσσερις πήλινες πλαγγόνες (κούκλες) από τάφους του 5ου και 4ου αι. π.Χ. της δυτικής νεκρόπολης της Αμβρακίας, μία επιτύμβια στήλη των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων από την ανατολική νεκρόπολη της Νικόπολης και δύο μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το ιερό της Δωδώνης

αποσπάσθηκαν προσωρινά από τις μόνιμες συλλογές των αρχαιολογικών μουσείων Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων για να ενταχθούν σε ομόλογες θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία.

Οι πήλινες πλαγγόνες της Αμβρακίας συμπληρώνουν τη θεματική ενότητα με τα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους που παρουσιάζεται στο μουσείο, αναδεικνύοντας πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαίας Θεσπρωτίας, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος παιχνιδιού απουσιάζει από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. Η επιτύμβια στήλη του νεαρού Ευάρεστου από τη Νικόπολη, δίπλα σε αυτήν του σχεδόν συνομήλικου Πολύνικου, γιου του Ηρακλέωνος, από το ρωμαϊκό νεκροταφείο της Μαζαρακιάς, συμπληρώνει τις γνώσεις μας για τις ταφικές πρακτικές των ρωμαϊκών χρόνων. Τέλος, τα δύο χρηστήρια ελάσματα από το ιερό της Δωδώνης όπου αναγράφεται το τοπωνύμιο ΕΛΕΑ, θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις του κέντρου του θεσπρωτικού έθνους των Ελεατών με το μαντείο του Διός.

Επιλεγμένα αντικείμενα από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας φιλοξενούνται αντίστοιχα στις αίθουσες των άλλων μουσείων που συμμετέχουν στη δράση.

Η δράση συνδιοργανώνεται από κοινού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022, που ήταν φέτος αφιερωμένη στη «Δύναμη των Μουσείων», καλώντας το κοινό να ανακαλύψει κοινές εκφάνσεις της ιστορίας και του αρχαιολογικού πλούτου της Ηπείρου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ