Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 01:53
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Καλοκαιρινός «μποναμάς» για 47.000 επιλαχόντες

Off

Έναν καλοκαιρινό «μποναμά» επιφύλαξε για 47.000 και πλέον επιλαχόντες του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» το υπ. Περιβάλλοντος, αφού ο υπουργός Κων. Σκρέκας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης την καταρχήν ένταξη του συνόλου αυτών ως επιλέξιμους.

Ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά σχεδόν 600 εκ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ, με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων να φτάνει τις 87.578 νοικοκυριά.

Όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Με την ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων στο πρόγραμμα, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αυξάνεται κατά 81,8 εκατ. ευρώ κι αφορά σε 5.890 νοικοκυριά. Έτσι, οι συνολικά 14.246 πιο ευάλωτοι συμπολίτες ενισχύονται με 201,8 εκατ. ευρώ.

Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν αμέσως μόλις βγει ο νέος οδηγός του προγράμματος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε στο μεγάλο ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και σήμερα εντάσσουμε σε αυτό, το σύνολο των επιλαχόντων, τους οποίους μετατρέπουμε σε δικαιούχους. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για στήριξη της κοινωνίας με κάθε τρόπο στους πολύ δύσκολους καιρούς πού περνάμε και παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύουμε το περιβάλλον».

Ικανοποίηση στο ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Ιωάννης Τσίγκρος λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μία εξαιρετικά θετική είδηση εν αναμονή και των απαραίτητων διευκρινίσεων, όπως είπε. Σημείωσε όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση του προγράμματος και η επέκτασή του με την ένταξη και των επιλαχόντων ως δικαιούχων θα τονώσει την πραγματική οικονομία, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση της ενέργειας και θα βοηθήσει στο ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και κάθε περιοχής, όπως η Ήπειρος. Σε τοπικό επίπεδο, είχαν ενταχθεί περίπου 1.000 δικαιούχοι σ ένα σύνολο 3.000 αιτήσεων και πλέον αναμένεται και η οριστικοποίηση της διαδικασίας για να κριθεί ο τελικός αριθμός των δικαιούχων.

«Το πλεονέκτημα σε αυτό το πρόγραμμα είναι πως έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, επομένως με την ένταξη του δικαιούχου, τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό και έτσι είναι διασφαλισμένη η πληρωμή των προμηθευτών και των συνεργείων, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες», ανέφερε.

Ένα πρόβλημα που ίσως κληθούν ωστόσο να αντιμετωπίσουν οι δικαιούχοι του προγράμματος σχετίζεται με το αν είχαν υποβάλλει ένα μειωμένο προϋπολογισμό σε σχέση με το παρελθόν, αλλά στην πορεία, αυξήθηκε κατά πολύ το κόστος των εργασιών, λόγω της εκτίναξης των τιμών στα υλικά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ