Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 12:10
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αυγούστου 2022
Ήπειρος

Ενεργό το δίκτυο πυρόσβεσης στο δασύλλιο

Off

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από την Πέμπτη το δίκτυο δασοπυρόσβεσης του περιαστικού δασυλλίου Ιωαννίνων, μετά την επιτυχημένη τελική δοκιμή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Δασαρχείο και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, «το δίκτυο ήταν ανενεργό για αρκετά χρόνια, παρόλο που οι υδατοδεξαμενές ήταν γεμάτες, καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στο σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας των πυροσβεστικών κρουνών».

Όπως σημειώνεται ακόμα, «με συντονισμένες ενέργειες του Δασαρχείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής και συντήρησης σε έξι αντλιοστάσια πυρόσβεσης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τις αναγκαίες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στα έξι αντλιοστάσια, όπως:

 • αντικατάσταση κατεστραμμένων εξαρτημάτων του δικτύου
 • έλεγχος όλων των αυτοματισμών
 • αντικατάσταση ηλεκτροκίνητης αντλίας σε ένα αντλιοστάσιο
 • εγκατάσταση μικρής δεξαμενής 500 λίτρων για συνεχή ροή νερού».

Εργασίες σε δασύλλια

Συγχρόνως εκτελούνται εργασίες προληπτικών καθαρισμών στα δημόσια αισθητικά δασύλλια της πόλης των Ιωαννίνων σε έκταση 1.071 στρεμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών «Antinero».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 68% των εργασιών, όπως:

 • υλοτόμηση και απομάκρυνση ξερών κωνοφόρων δέντρων
 • κοπή και απομάκρυνση θαμνώδους και ̟παρεδαφιαίας βλάστησης
 • συλλογή και απομάκρυνση υπολειμμάτων υλοτομικών εργασιών παρελθόντων ετών, ξερών και σπασμένων κλαδιών, κάθε πιθανής εύφλεκτης ύλης

Στόχος των παραπάνω εργασιών είναι:

«η πρόληψη έναρξης και διάδοσης πυρκαγιάς

 • η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εγκατάστασης και ανάπτυξης πλατύφυλλων δύσφλεκτων ειδών
 • η περαιτέρω αισθητική εξυγίανση του δάσους
 • η βελτίωση των συνθηκών αναψυχής
 • ο περιορισμός της προσβολής από φλοιοφάγα έντομα».

Ο Γ. Αμυράς

Ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Κάνουμε τα πάντα για την αντιπυρική θωράκιση των δασυλλίων στα Ιωάννινα. Πολύ γρήγορα χάρη στην άψογη συνεργασία του Δασαρχείου, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής έγιναν οι απαραίτητες επισκευές και τώρα το δίκτυο δασοπυρόσβεσης βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Προστατεύουμε το πράσινο. Προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές. Αναβαθμίζουμε την ποιότητας ζωής στην πόλη μας».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ