Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 01:34
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Πώς έγινε η διάσωση του αναρριχητή στην Αστράκα

Off

Σωτήριο αποδείχτηκε πως ήταν το κράνος που φορούσε στη διάρκεια της αναρρίχησης, ο 34χρονος από την Αθήνα, που έπεσε και χτύπησε το μεσημέρι της Πέμπτης στους «Πύργους» της Αστράκας και διακομίστηκε μετά από ώρες με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Ο 34χρονος αναρριχητής διαπιστώθηκε πως φέρει θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και κάποια ορθοπεδικά στο κάτω μέρος του ενός ποδιού. «Θα μείνει στην Χειρουργική Κλινική για περαιτέρω παρακολούθηση, ώστε να περάσει το πρώτο 24ωρο και μετά θα γίνει μία εκτίμηση των ορθοπεδικών τραυμάτων για την περαιτέρω πορεία του» ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, Σπ. Δερδεμέζης.

Σύμφωνα με τον νεαρό τραυματία, έσπασε ο κρίκος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να κάνουν αναρρίχηση και ο ίδιος έπεσε από ένα ύψος 10 περίπου μέτρων, χτυπώντας στα βράχια. Το κράνος που φορούσε όμως, τον προστάτεψε σε καθοριστικό βαθμό γι’ αυτό και στο κεφάλι φέρει μόνο κάποια θλαστικά τραύματα.

Το ευτύχημα για τον 34χρονο ήταν πως μαζί του βρισκόταν στο ίδιο σημείο και άλλοι αναρριχητές που έσπευσαν δίπλα του από την πρώτη στιγμή, ενώ με προσοχή τον μετέφεραν αρχικά σε πιο ασφαλές σημείο, περιμένοντας να φτάσει ελικόπτερο για τη διακομιδή του. Παράλληλα από τα Γιάννενα κινήθηκαν και δύο ομάδες της 5ης ΕΜΑΚ που έφτασαν στο σημείο πλην όμως δε χρειάστηκε να παρέμβουν αφού είχε καταστεί εφικτή η προσέγγιση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον τραυματία στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και από εκεί διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Επέστρεψαν οι μνήμες από το χαμό του Ερμή

Το περιστατικό της Πέμπτης με την πτώση και τον τραυματισμό του 34χρονου αναρριχητή έφερε στις μνήμες όλων τον τραγικό χαμό του Ερμή Θεοχαρόπουλου τον Ιανουάριο στα Τζουμέρκα και την καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι να προσεγγίσει το σημείο ελικόπτερο για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά, καθώς ο Ερμής είχε χάσει πολύ αίμα και οι προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια των γιατρών του Χατζηκώστα απέβησαν μάταιες. Έκτοτε, ξεκίνησε μία μεγάλη διαδικασία για να αλλάξει το ισχύον καθεστώς στην ορεινή διάσωση, με πρωτοβουλία καταρχάς του πατέρα του Ερμή, Γιάννη Θεοχαρόπουλου και στη συνέχεια με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Η απόφαση που έχει ληφθεί, αλλά ακόμη δεν έχει μπει σε εφαρμογή και αφορά την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων βάσεων για ομάδες ελικοδιάσωσης στη χώρα, εκτιμάται, ότι θα δώσει καθοριστική λύση σε συμβάντα όπως αυτό του Ερμή αλλά και σε αντίστοιχα, όπως της Πέμπτης με τον αναρριχτή στην Αστράκα.

Από την πρώτη στιγμή, που ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Διοίκηση στην Ήπειρο, για το συμβάν, ζητήθηκε συνδρομή ελικοπτέρου διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη αντίστοιχων γεγονότων με αυτά του περασμένου Ιανουαρίου. Είναι γεγονός επίσης, πως η ανταπόκριση και η έγκριση δε δόθηκε άμεσα, καθώς εκτιμήθηκε, ότι η κατάσταση της υγείας του 34χρονου δεν ενέπνεε σοβαρή ανησυχία, πλην όμως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και τελικά αποφασίστηκε η αποστολή του ελικοπτέρου Super Puma, το οποίο όμως απογειώθηκε από τη Λήμνο(!) και έφτασε στην Αστράκα μετά από 2,5 ώρες πτήσης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ