Τελευταία Νέα

Δωμάτιο στις Εστίες… για δύο χρόνια
Τη νέα νομοθεσία αξιοποιεί ο Δήμος για την Κυρά Φροσύνη
Συνεχίζονται οι απόπειρες εξαπάτησης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου
H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ Άμεση επίλυση των προβλημάτων των σχολικών τροχονόμων
Πρωτοβουλίες για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων
ENERGEAN Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία
Πάνω από 13.000 εγγραφές και 5.461 συνεντεύξεις
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΚΑΝΗ Έκθεση Ευρωπαϊκών μεταλλίων και παρασήμων
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Προχωράνε οι εργασίες στο Κέντρο για το Παιδί
Χωρίς νερό τα ψηλά σημεία του Κατσικά και της Ανατολής
29 ΙΟΥΝΙΟΥ Συναυλία της χορωδίας Bellevue Presbyterian Church Sanctuary Chorus
Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»
Οι παλιές ανάγκες, τα μεγάλα έργα και η παραίτηση από τον σχεδιασμό
Τα του Καίσαρος…
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 09:16
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Βελλάς

Off

Τη διαβεβαίωση του Γεν. Γραμματέα του υπ. Παιδείας, ότι το συντομότερο δυνατό θα διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε με τη μεταφορά υλικού από την πρώην Ακαδημία Βελλάς, με προορισμό την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, ώστε να μπει τέλος στην κόντρα που ενέσκηψε από την προηγούμενη εβδομάδα, έλαβε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστήριξε, κατόπιν επικοινωνίας που είχαν.

Ωστόσο, όπως από την αρχή είχε διαφανεί και όπως είχε επισημανθεί στα ρεπορτάζ της «Ε», το βασικό αντικείμενο και επίδικο της αντιπαράθεσης δεν ήταν προφανώς ούτε τα διοικητικά αρχεία, και οι καρτέλες των μαθητών, ούτε και τα θρανία ή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Βελλάς.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, όπου έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο, σε δηλώσεις του, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και τον διευθυντή της κ. Καψάλη, από την άλλη όμως ήταν σαφής και κατηγορηματικός, ότι από την περιουσία που ανήκει στη Βελλά, δεν πρόκειται να φύγει τίποτε άλλο, πολύ δε περισσότερο, η Ιστορική Βιβλιοθήκη, με πλήθος πολύτιμων βιβλίων και παλαίτυπων.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όπως είπε, η εντολή που έδωσε, για το «σφράγισμα» της Ι.Μ. Βελλάς, υλοποιήθηκε με την αντικατάσταση όλων των κλειδαριών στις πόρτες, ώστε καθίσταται πλέον αδύνατη η είσοδος οποιουδήποτε στο χώρο, εκτός κι αν πρόκειται για… διαρρήκτη.

Ο κ. Μάξιμος άσκησε σκληρή κριτική στην πρώην Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς κα Ράπτη, γιατί όπως είπε, παρότι αφυπηρέτησε, δεν παρέδωσε τα κλειδιά της Ακαδημίας στη Βελλά ως όφειλε.

«Ό,τι έγινε, δεν υπήρχε λόγος να γίνει, γιατί δεν υπήρξε καμία απολύτως επικοινωνία με τη Μονή Βελλάς και τη Μητρόπολη. Όλη η διαδικασία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Αυγούστου, αλλά ως τότε δεν είχαμε καμία ενημέρωση και επαφή. Η κα Ράπτη παρότι λοιπόν αφυπηρέτησε, δεν παρέδωσε τα κλειδιά ως όφειλε και ήταν αυτή που άνοιξε για να φορτωθούν τα πράγματα και μάλιστα επρόκειτο να έρθουν και άλλα φορτηγά για να μεταφέρουν και τα υπόλοιπα, καθώς επίσης και την Ιστορική Βιβλιοθήκη και το αρχείο της Μονής της Βελλάς.

Ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Παιδείας με ενημέρωσε, ότι η κα Ράπτη δεν απάντησε σε δύο έγγραφα που είχαν αποσταλεί από το υπουργείο, ακριβώς για το θέμα των αντικειμένων που έπρεπε να μεταφερθούν. Όλα αυτά λοιπόν μας οδήγησαν στην απόφαση να «σφραγίσουμε» τη Βελλά, στην οποία πλέον δεν μπαίνει κανείς, χωρίς να ενημερωθούμε», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

Στη Βελλά ανήκει

η Βιβλιοθήκη

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων ρωτήθηκε εάν προκύπτει αμφισβήτηση της κυριότητας και ιδιοκτησίας της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Βελλάς, λέγοντας πως αυτή ανήκει στη Μονή Βελλάς και όχι στην Ακαδημία.

«Η δήλωση του διευθυντή της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών για τη Βιβλιοθήκη και τα παλαίτυπα είναι απαράδεκτη. Η Ήπειρος έχει όλες τις δυνατότητες και το ενδιαφέρον να συντηρήσει τα βιβλία και όλο το υλικό και γι’ αυτό έχουμε ήδη συζητήσει τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αν τώρα, επιμένει η Ακαδημία των Αθηνών, ας φέρει αποδείξεις, ότι αγόρασε τα βιβλία ή ό,τι άλλο και εμείς θα το δεχθούμε. Είναι ντροπή όμως για τους Ηπειρώτες, να ακούγεται, ότι δε μπορεί να φροντίσει, να συντηρήσει, να ενδιαφερθεί για τον πλούτο αυτό, όταν έχει αποδείξει με δεκάδες έργα συντήρησης, με τη δημιουργία Μουσείων και άλλα, ότι και το ενδιαφέρον υπάρχει και η δυνατότητα της προστασίας και ανάδειξής του θησαυρού αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ