Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:26
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2022
Πολιτισμός

Πέθανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής

Off

Πέθανε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο. Πολύ σημαντικό ήταν το έργο του στην ελληνική αρχαιολογία.

Με βαθιά οδύνη και συγκίνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοινώνουν την απώλεια του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο.

Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις.

Ηταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη. Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Κώστας Τασούλας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε για την απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή και της Ειρήνης Παππά:

«Η επιστήμη, η  τέχνη και γενικότερα ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας θλίβεται εξακολουθητικά σήμερα.

Η απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή, του πρωτοπόρου αρχαιολόγου, δασκάλου, εμπνευστή και ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος διετέλεσε και βουλευτής Επικρατείας από το 1996 έως το 2000, αφήνει κενό και συνάμα πληθώρα δώρων από τη γόνιμη διαδρομή του. Το αρχαιολογικό πάρκο στο Δίον και ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης, θα διατηρούν τη μνήμη του στο πέρασμα των χρόνων.

Μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα αποτελεί και η διεθνούς φήμης προσωπικότητα, η Ειρήνη Παππά, που ερμήνευσε μοναδικά εμβληματικούς ρόλους του αρχαίου δράματος. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο «Ελληνίδες και Έλληνες παγκόσμιας αναγνώρισης» του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στις 27 Μαρτίου 2009, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, παρουσία του Πρωθυπουργού, πρώην Πρωθυπουργών και Προέδρων Βουλής.

Η παρακαταθήκη τους θα συντροφεύει και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Στους οικείους τους θερμά συλλυπητήρια».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ