Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:31
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Θέλει δρόμο ακόμα η προσέλκυση επισκεπτών

Off

Μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου, ώστε να κατακτήσουν μία ικανοποιητική έστω θέση στους δείκτες επισκεψιμότητας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στους επίσημους δείκτες και τα στατιστικά του πρώτου πενταμήνου από την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία.

Μπορεί ένα σύνολο προσπαθειών να επικεντρώνεται γύρω από την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, η οποία έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό και συνεχίζει να γίνεται, με στόχο μεταξύ άλλων και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, η προσπάθεια αυτή όμως δεν αποφέρει προς το παρόν τουλάχιστον σημαντικά οφέλη.

Μάλιστα αυτό αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ένταση στα στατιστικά στοιχεία των επισκεπτών του πρώτου πενταμήνου σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παρότι προφανώς δε μιλάμε για συγκρίσιμα μεγέθη, αλλά και για τελείως διαφορετικές δυνατότητες και προοπτικές.

Η αύξηση πάντως που καταγράφεται στην επισκεψιμότητα των Μουσείων που φτάνει το 1923% και των αρχαιολογικών χώρων, που φτάνει 1018% το πρώτο πεντάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι πλασματική, αφού το προηγούμενο έτος και το πρώτο τετράμηνο, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί για τους επισκέπτες, λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Έτσι, μοναδικό μετρήσιμο στοιχείο σύγκρισης αποτελεί ο μήνας Μάιος, αλλά και αυτός μισός, αφού τα μουσεία άνοιξαν από τις 14 του μήνα κι έπειτα.

Για το Μάιο καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών μουσείων κατά 680,3% και αύξηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 664,3%.

18.000 επισκέπτες στην αρχαία

Δωδώνη το πεντάμηνο

Πρακτικά, είναι αδύνατο να συγκριθεί η επισκεψιμότητα χώρων όπως οι Μυκήνες, η Κνωσός, η Βεργίνα ή πολύ περισσότερο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Αθήνας, με τους αντίστοιχους χώρους της Ηπείρου.

Το ανησυχητικό είναι πως η ποσοστιαία μεταβολή της αύξησης της επισκεψιμότητας στους περισσότερο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, δεν αποτυπώνεται αντίστοιχα και στην Ήπειρο, όπου υπάρχει μεν αύξηση, αλλά πολύ μικρότερη αναλογικά.

Στην πρώτη θέση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων της; Ηπείρου βρίσκεται με διαφορά πάντως ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, τον οποίο επισκέφθηκαν συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους 17.901 επισκέπτες, ενώ πολύ πίσω βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα και της Νικόπολης αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα στοιχεία των εισιτηρίων το πρώτο πεντάμηνο του έτους στους αρχαιολογικούς χώρους έχουν ως εξής:

Τα μουσεία Ακόμη μικρότεροι είναι οι αριθμοί όμως στην επισκεψιμότητα των μουσείων στην Ήπειρο, γεγονός που αναδεικνύει και την μικρή δυναμική που έχουν για τη συνέχεια, παρότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για είτε νέα μουσεία, με εξαιρετικά εκθέματα, είτε για παλαιότερα μουσεία, που έχουν ανακαινιστεί και εκσυγχρονιστεί, με σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ