Επικαιρότητα

Οι προτεραιότητες που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας

Off

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πάνω σε έξι εθνικές προτεραιότητες, που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών παρουσίασε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Κεντρικά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο 6% ο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Είμαστε εδώ για να φέρουμε τη δικαιοσύνη. Παντού. Στην κοινωνία, στην οικονομία, στο κράτος. Με μια φιλοσοφία που προτάσσει το δημόσιο συμφέρον σε όλες τις πτυχές του κυβερνητικού έργου. Με ένα κράτος εγγυητή της κοινωνικής συνοχής, όχι διαιτητή συμφερόντων και προστάτη καρτέλ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» το Σάββατο το βράδυ.

«Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξει το δρόμο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το ένα τρίτο των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας. Αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογένεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο».

Οι προτάσεις και τα μέτρα που παρουσίασε, κωδικοποιημένα, έχουν ως εξής:

* Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας: Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51%. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό της κοινής ωφέλειας: Κοινωνικά τιμολόγια, όχι κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι.

* Για τη δραστική μείωση τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα:

-Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.

-Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Μειώνουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, 6%.

* Για τους μισθωτούς:

-Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.

-Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

*  Για τους συνταξιούχους:

-Επιστρέφουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις.

-Επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

-Υπενθύμισε δε πως οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/23 είναι νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

* Για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες:

Αυξάνουμε το αφορολόγητο στα 10.000€.

Για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια:

Θεσπίζουμε και γι’ αυτούς αφορολόγητο 10.000€.

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

*  Για τους μικρομεσαίους:

-Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος.

-Αντιμετωπίζουμε το εκρηκτικό ζήτημα του ιδιωτικού χρέους: Η περιουσία της μεσαίας τάξης δε θα γίνεται πια βορά στα συμφέροντα. Η λεηλασία λαμβάνει οριστικό τέλος, με ρύθμιση χρεών, διαγραφή μέρους συν 120 δόσεις.

* Για την ανάκτηση της εργασίας:

-Καταργούμε τους νόμους Χατζηδάκη.

-Επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις για αιτιολογημένη απόλυση, 8ωρο, βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δήλωση ωραρίων-υπερωριών.

-Επανιδρύουμε το ΣΕΠΕ.

-Εφαρμόζουμε σταδιακά 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών

Η Μερόπη Τζούφη

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, έχει στόχο να στηρίξει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Όπως σημείωσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο, με το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης να είναι 5,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε πως στόχος είναι να υπάρξει «δικαιοσύνη παντού: στην κοινωνία, στην οικονομία και στο κράτος», ενώ αναφέρθηκε στους επιμέρους άξονες των εξαγγελιών Τσίπρα (αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, ενίσχυση εισοδήματος, στήριξη κοινωνικού κράτους, νέο ΕΣΥ και αναβάθμιση δημόσιας Παιδείας, παραγωγική ανασυγκρότηση, μεταρρύθμιση του κράτους και δημόσιας διοίκησης).

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως οι προτεραιότητες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποπνέουν αυτοπεποίθηση, κινητοποιούν και φανερώνουν τις βαθιές πολιτικές διαφορές με το μπλοκ του συντηρητισμού και της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία θα βάλει τέλος στον αυταρχικό και νεοφιλελεύθερο κατήφορο της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ