Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:45
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα

Μετωπική κριτική στη δημοτική αρχή

Off

Μετωπική κριτική σε μεγάλο εύρος θεμάτων, άσκησε στη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης, «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη.

Τόνισε πως από θέση αρχής, η παράταξή του επικοινωνεί με τους πολίτες και καταθέτει τις απόψεις της για τα τεκταινόμενα στο δήμο μας μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, διευκρίνισε όμως ότι μετά την τελευταία δια ζώσης συνεδρίαση αποδείχτηκε ότι η δημοτική αρχή μεθοδικά και συστηματικά, επιδιώκει την πλήρη απαξίωσή του, με πλήρη ευθύνη του προέδρου του Σώματος, αλλά και του δημάρχου.

«Με πρόσχημα την τήρηση του κανονισμού επιχειρείται φίμωση της αντιπολίτευσης. Η πρόταση του δημάρχου να πάει στο τέλος της συνεδρίασης η προ ημερησίας συζήτηση άραγε ήταν εντός κανονισμού; Επίσης η λήψη απόφασης για ένα θέμα που ήταν απλά προς ενημέρωση προβλέπεται από κάποιον κανονισμό;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας και σημείωσε ότι η επιλογή της συνέντευξης τύπου πάρθηκε με γνώμονα της επικοινωνίας με τους πολίτες για συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία οφείλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Διαχείριση απορριμμάτων

Ο επικεφαλής της παράταξης ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ να αιτηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να υπεισέλθει σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία είναι μια απόφαση πολιτική, νόμιμη και ορθή.

«Είναι μια απόφαση που δεν αφορά την παρούσα διοίκηση, αλλά την αξιοπρέπεια του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Υπηρετούμε το νόμο, τη δημοκρατία και τη σαφή διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε:

«Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, ένιψαν τας χείρας τους σε μια κρίσιμη ψηφοφορία επιλέγοντας το λευκό και την ίδια ώρα με άκρατο λαϊκισμό ρωτούσαν τη διοίκηση του φορέα τι θα γίνει με το πρόστιμο του διαιτητικού δικαστηρίου, αντί να ρωτήσουν αυτόν που ευθύνεται για την επιβολή του, διακηρύσσοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο γιαννιώτης πολίτης. Έστω και την ύστατη στιγμή η δημοτική αρχή οφείλει να αλλάξει πολιτική και να σταθεί αρωγός στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Διαγωνισμός led

Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στο διαγωνισμό αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με νέους τεχνολογίας led, κάνοντας λόγο για μια επαίσχυντη και λεόντεια συμβασιοποίηση υπηρεσίας σε βάρος των δημοτών.

Εξήγησε δε τα ακόλουθα:

«Έχουμε μια διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς ανταγωνισμό, καθώς μόλις ένας υποψήφιος συμμετείχε και αναδείχτηκε ανάδοχος με έκπτωση μόλις 1% και προβλέπεται να εισπράξει περίπου 19 εκ. ευρώ σε δώδεκα χρόνια.

-Το κόστος οδοφωτισμού με συμβατικούς λαμπτήρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της δημοτικής αρχής, θα ανερχόταν σε 25 εκ. ευρώ. Με μια εξοικονόμηση της τάξης του 65%, σύμφωνα με τα νούμερα της δημοτικής αρχής, εξοικονομούνται σε βάθος 12ετίας 15 εκ. ευρώ.

-Έτσι όμως η δημοτική αρχή θα πρέπει στα επόμενα 12 χρόνια να δώσει 19 εκ. ευρώ στον ανάδοχο για να εξοικονομήσει 15 εκ. Άρα θα πρέπει ο δήμος να πληρώσει 4 εκ. ευρώ επιπρόσθετα».

«Η ενεργειακή κρίση μας έχει δείξει τα δόντια της και η δημοτική αρχή, μετά την ακύρωση του δικού μας διαγωνισμού δεν έχει αντικαταστήσει εδώ και τρία χρόνια ούτε έναν λαμπτήρα με led. Δεν μπορώ να φανταστώ, μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογικό έτος, τι μαγείρεμα θα γίνει στον προϋπολογισμό για να μην υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών και στη συνέχεια, ποια βαριά κληρονομιά θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη δημοτική αρχή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Καθημερινότητα

Σε ζητήματα καθημερινότητας, ο επικεφαλής της παράταξης, μίλησε για πλήρη αποτυχία της δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας του δήμου, παρά την επιλογή της να συνεργαστεί με ιδιώτη.

«Η εικόνα στην πόλη όλη την καλοκαιρινή περίοδο ήταν οικτρή. Μια πόλη δύσοσμη, απ’ άκρη σε άκρη. Τα ογκώδη αντικείμενα χύδην σε όλο το δήμο και οι κάδοι να έχουν τρία χρόνια να πλυθούν και να είναι πλέον μια υγειονομική βόμβα», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Κατέληξε δε σημειώνοντας:

«Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος βυθίζοντας στο σκοτάδι τον δήμο μας. Καμένοι λαμπτήρες σωρηδόν, διαμαρτυρίες κατοίκων και στο βάθος η συνολική ανικανότητα της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις ανάγκες που προκύπτουν για την προμήθεια υλικών στο εργοτάξιο».

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Ακολούθως, ο κ. Μπέγκας, στάθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και το ενδιαφέρον που έδειξε η Ryanair να πραγματοποιήσει πτήσεις σε αυτό, τονίζοντας ότι ενώ οι εξελίξεις, αλλά και οι αποκαλύψεις τρέχουν, η δημοτική αρχή παρακολουθεί τα γεγονότα βουβή και άβουλη.

«Πέραν από τις τεράστιες ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου, οι τοπικοί άρχοντες όλων των βαθμίδων έχουν σκοπό να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία ή θα συνεχίσουν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια;

Πιστεύουν ή όχι ότι η ανάπτυξη των Ιωαννίνων εξαρτάται και από την αναβάθμιση του αεροδρομίου;

Τι ζητούν οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας;

Τελικά οι σημερινοί διοικούντες μπορούν να συμφωνήσουν σε κάποιους σημαντικούς στόχους για τον τόπο και στη συνέχεια να τους διεκδικήσουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέγκας, υπενθυμίζοντας ότι στη δική του θητεία κυριάρχησε η λογική «η ισχύς εν τη ενώσει».

Οδός Ανεξαρτησίας

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», αναρωτήθηκε ακόμα αν γνωρίζει κανείς από τη δημοτική αρχή την εξέλιξη των εργασιών στην οδό Ανεξαρτησίας, αποδίδοντας ακέραιες τις ευθύνες στη διοίκηση του δήμου για τον «διχασμό και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής».

Ο κ. Μπέγκας ζήτησε ενημέρωση τόσο για τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής πεζοδρόμησης της οδού, όσο και για το ημιτελές έργο του ανοικτού κέντρου εμπορίου, ενώ επισήμανε ότι αντίστοιχα παραδείγματα για έργα που έχουν σταματήσει ή η πρόοδός τους είναι πολύ αργή χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει είναι πολλά, όπως το πάρκο Λακκωμάτων, η αποκατάσταση του παλιού σχολείου στο Κουτσελιό κ.α.

Πνευματικό Κέντρο

Με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο Δημοτικό ωδείο,  ο κ. Μπέγκας, έκανε λόγο για έναν «Αρμαγεδδών» που κινδυνεύει να διαλύσει ένα από τα πιο σημαντικά νομικά πρόσωπα του δήμου μας. Το Πνευματικό Κέντρο.

Ανέφερε ότι σε κίνδυνο της εύρυθμης λειτουργίας τους βρίσκονται το Ωδείο, η σχολή χορού και η Συμφωνική Ορχήστρα, όπου παρατηρούνται μειώσεις θέσεων διδασκόντων, μειώσεις προβών της Ορχήστρας και απαξίωση κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Στο θέμα θα επανέλθουμε διεξοδικότερα, αλλά προειδοποιούμε τη δημοτική αρχή να μη διαλύσει το λίκνο του πολιτισμού του δήμου μας και της μύησης στην τέχνη των παιδιών μας. Ο πολιτισμός προάγει τις κοινωνίες, ειδικά στους κρίσιμους χρόνους που διάγουμε. Θα μας βρείτε απέναντι», είπε ο κ. Μπέγκας.

ΣΥΔΛΙ

Την έντονη ανησυχία του για την αποδιοργάνωση των οικονομικών του ΣΥΔΛΙ, εξέφρασε ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας ότι μετά από επίπονη προσπάθεια εξυγίανσής τους, μέσω της διαδικασίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της ισορρόπησης των οικονομικών συναλλαγών με τη ΔΕΥΑΙ, η οποία επιτεύχθηκε επί θητείας του, φαίνεται ότι επανερχόμαστε σε κακές οικονομικές καταστάσεις.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ