Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 12:07
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα

«Χτυπάει» την πόρτα του Ταμείου Ανάκαμψης

Off

Την αντικατάσταση συνολικά 15.000 υδρομέτρων σε ένα σύνολο 80.000 περίπου σε όλη την πόλη, με σύγχρονα ψηφιακά υδρόμετρα προτείνει η ΔΕΥΑΙ με την πρότασή χρηματοδότησης έργων που υπέβαλε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Γεν. Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 5,8 εκ. ευρώ με το ΦΠΑ, και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, προτείνεται η προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος ασύρματων ψηφιακών υδρομέτρων για τις οικιακές καταναλώσεις. Η πρόταση αναφέρεται στην αντικατάσταση 15.000 υδρομέτρων, αλλά στο σχεδιασμό της επιχείρησης είναι η αύξηση του αριθμού αυτού στην πορεία.

«Η πρόταση είναι σημαντική γιατί οδηγεί στον εκσυγχρονισμό της καταγραφής και των καταναλώσεων και των τυχόν προβλημάτων που υπάρχουν. Τα ψηφιακά υδρόμετρα θα τηλεμεταδίδουν τις ενδείξεις τους και γενικότερα την κατάστασή τους σε ειδική πλατφόρμα ελέγχου στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ. Έτσι, θα αποφεύγονται λάθη στην καταμέτρηση και θα εντοπίζονται αμέσως τυχόν δυσλειτουργίες ή διαρροές των υδρομέτρων. Δυστυχώς, ως πόλη έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, που έδωσε το παράδειγμα της Καλαμάτας, που έχει χαρτογραφήσει το σύνολο του δικτύου ύδρευσης και έχει μόνο ψηφιακά υδρόμετρα.

Η πρόταση αυτή δεν αφορά επίσης την πιλοτική πρόταση που ήδη εξελίσσεται και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και η οποία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 800 ψηφιακών υδρομέτρων για τη συνοικία του Κάστρου.

Οι άλλες δύο προτάσεις

Επίσης όμως η ΔΕΥΑΙ υπέβαλλε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δύο ακόμη προτάσεις.

Η πρώτη αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης της ΔΕ Παμβώτιδας με δύο υποέργα:

α) Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αναβάθμιση και αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας μήκους 15 χιλιομέτρων περίπου καθώς και την κατασκευή 2 νέων δεξαμενών στην περιοχή και β): Προμήθεια και Εγκατάσταση Αυτόματου Συστήματος Παρακολούθησης Παροχών Υδροληψιών Εξωτερικού Υδραγωγείου Δ.Ε. Παμβώτιδας (μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης»), προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕ Περάματος με υποέργο την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόματου συστήματος παρακολούθησης παροχών υδροληψιών εξωτερικού υδραγωγείου Δ.Ε. Περάματος (μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης»), προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ