Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 08:04
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2022
Αποχρώσεις

Αντιμέτωποι με χαμηλές προσδοκίες

Off

Η μεγάλη δυσκολία των καιρών που περνάμε έχει αρχίσει να γίνει μία οικεία και σχεδόν αυτονόητη ιδιότητά μας: Δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον. Κι αν προσπαθούμε να το περιγράψουμε, το κάνουμε με αρνητικούς όρους. Αυτό είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα και την ανησυχία μπροστά στα τόσο δύσκολα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Γιατί δείχνει ότι δεν έχουμε προσδοκίες ή ότι το φοβόμαστε να τις εκφράσουμε.

Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα βέβαια, αλλά ως ένα βαθμό βιώνουμε κρίσιμες περιόδους και αυτό μας κάνει να είμαστε συγκρατημένοι. Και αν περιορίζουμε τις προσδοκίες μας ή δεν θέλουμε έστω να μιλάμε για αυτές, δείχνει και αυτό το πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας.

Και δεν είναι μόνο προσωπικό το θέμα, αντίθετα εκφράζεται από πολλούς και επηρεάζει τη συλλογική μας ζωή στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, Χαμηλές προσδοκίες σημαίνει ότι δεν κάνουμε επενδυτικά σχέδια ή ότι δεν καταναλώνουμε όσο μπορούμε. Όταν δεν βρίσκεις νόημα στα πράγματα ή φοβάσαι, δεν ταξιδεύεις για παράδειγμα ή δεν αγοράζεις εφήμερα πράγματα. Είναι βαρύ το κλίμα και βαραίνει και από τις πραγματικές δυσχέρειες όσων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που συνοδεύει και όλες τις άλλες κρίσεις.

Και από αυτή τη σκοπιά, η πολιτική σήμερα καλείται να φέρει ξανά στο προσκήνιο την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους,. Φαντάζει ίσως ευχολόγιο κάτι τέτοιο, αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ κρίσιμο πολιτικό ζήτημα.

 

Ακριβή η ώρα του καφέ πια στην Ευρώπη

Ήρθε η ώρα του καφέ. Θα βλέπουμε πια τον καφέ σαν πολύτιμο προϊόν. Το λένε και οι αριθμοί πια.

Οι ανατιμήσεις είναι στον καφέ 16,9%, στη ζάχαρη 33,4% και το φρέσκο γάλα 24,3% όπως καταγράφηκαν τον Αύγουστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 σύμφωνα και με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Για να έχουμε και μία σύγκριση όπως διαβάζουμε, η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του καφέ στην ΕΕ τον Αύγουστο καταγράφηκε στη Φινλανδία (+43,6%) στη Λιθουανία (+39,9%), τη Σουηδία (+36,7%), την Εσθονία (+36,4%) και την Ουγγαρία (+34,3%).

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές του πλήρους λιπαρού γάλακτος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+51,7%), τη Λιθουανία (+46,8%), την Κροατία (+43,5%), την Τσεχία (+43,3%) και τη Λετονία (+40,1%), και για γάλα χαμηλών λιπαρών στη Λιθουανία (+50,2%), στην Κροατία (+41,2%), στην Εσθονία (+38,9%), στη Γερμανία (+30,6%) και στην Ουγγαρία (+30,1%).Για τη ζάχαρη η άνοδος στην Πολωνία (+109,2%), στην Εσθονία (+81,2%), τη Λετονία (+58,3%), τη Βουλγαρία (+44,9%) και την Κύπρο (+43,2%) ήταν από τις πιο μεγάλες.

Τα νούμερα δηλαδή δείχνουν ότι… ο καφές ακριβαίνει πολύ. Αλλά όλα δεν έχουν  γίνει πιο ακριβά; Ναι, αλλά εδώ καταλαβαίνεις ότι σου κόβει τα πόδια στον τρόπο ζωής πια, από το πρωινό ξύπνημα ως την έξοδο με φίλους. Ότι δεν μας αφήνει η κατάσταση πολλές ελευθερίες και εμπειρίες.

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ